Selam millet, nasılsınız? Bu aralar kafama takılan bir şeyi sizinle konuşmak istedim, özellikle bu bizim "Sosyal Medya ve Dijital Kültür" kategorimize de cuk oturur diye düşündüm. Hani şu Instagram'ın Keşfet'i, TikTok'un "Sana Özel" akışı falan var ya... Başta ne kadar harika geliyor, tam bize göre içerikler, ilgi alanlarımıza uygun videolar, sanki bizi bizden daha iyi tanıyorlar. Ama bir süre sonra fark ettim ki, hep aynı tarz şeyleri görüyorum. Sanki bir döngüye girmişim gibi, sürekli bildiğim, sevdiğim içeriklerin etrafında dönüp duruyorum. Yeni bir şeyler keşfetmek yerine, var olan ilgi alanlarımın bir tekrarını izliyor gibi hissediyorum. Hatta bazen o kadar monotonlaşıyor ki, acaba bu algoritma tünelinin dışında neler kaçırıyorum diye düşünmeden edemiyorum. Hem çok konforlu hem de bir o kadar daraltıcı sanki.
Siz de böyle hissediyor musunuz? Bu Keşfet/FYP algoritmaları sizin için bir konfor alanı mı, yoksa bazen sizi sıkıştıran bir balon mu oluyor? Bu durum yeni şeyler deneme isteğinizi, farklı düşüncelere veya içeriklere açık olma halinizi nasıl etkiliyor? Hadi gelin dertleşelim biraz!