Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2026-2027 akademik yılı yükseköğretim katkı payları ve öğrenim ücretleri düzenlendi. Birinci öğretim öğrencileri için katkı payı devlet tarafından karşılanırken, özel durumdaki öğrenciler için çeşitli muafiyetler getirildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2026-2027 eğitim-öğretim yılında yükseköğretim kurumlarında uygulanacak katkı payları ve öğrenim ücretleri netleşti. Karar kapsamında, devlet üniversitelerinde birinci öğretim ve açık öğretim programlarına kayıtlı olan ve program süresini aşmayan öğrencilerden katkı payı alınmayacağı, bu tutarların devlet tarafından karşılanacağı belirtildi. Söz konusu devlet katkısı, bu yıl için yüzde 40 artırımlı olarak uygulanacak.
Düzenleme, şehit ve gazi yakınları ile engelli öğrenciler için önemli kolaylıklar içeriyor. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin yakınları, maluller ve şeref aylığı alanlar, yaş veya program süresi sınırlaması olmaksızın katkı payı ve öğrenim ücretinden muaf tutulacak. Engelli öğrenciler için ise raporlarını sunmaları durumunda, engellilik oranına göre öğrenim ücretlerinde indirim uygulanacak.
Ayrıca, Gazze'de ikamet eden ve Türkiye'deki devlet üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından karşılanması uygulaması, 2026-2027 akademik yılında da devam edecek.
Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler için öğrenim ücretleri, cari hizmet maliyetinin iki katından az olmamak üzere üniversiteler tarafından belirlenecek. Aynı aileden birden fazla öğrencinin devlet üniversitelerinde eğitim görmesi durumunda, en az yüzde 25 oranında kardeş indirimi uygulanması kararlaştırıldı. Yabancı dilde eğitim veren programlarda ise ücretler 1,5 katı olarak tahsil edilecek.
İkinci öğretim programlarında elde edilen öğrenim ücretlerinin yüzde 10'luk kısmı, öğrencilerin sosyal hizmetlerinde kullanılmak üzere ayrılacak. Öğrenci sayısı 10 ve altına düşen ikinci öğretim programlarının ise birinci öğretime aktarılmasına olanak tanındı. Karar, 30 Haziran 2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
2 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Üniversitelerde uzaktan ve ikinci öğretim için katkı payları ile öğrenim ücretleri belirlendi