Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 2026-2027 akademik yılı yükseköğretim katkı payları ve öğrenim ücretleri netleşti. Birinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri için katkı payları devlet tarafından karşılanacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2026-2027 eğitim-öğretim yılında yükseköğretim kurumlarında uygulanacak katkı payları ve öğrenim ücretlerine ilişkin esaslar belirlendi. Düzenleme, devlet üniversitelerindeki mali yükümlülüklerin kapsamını ve muafiyet şartlarını yeniden tanımladı.
Devlet üniversitelerinde eğitim gören birinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri, program sürelerini aşmadıkları takdirde katkı payı ödemeyecek. Bu öğrencilerin katkı payları devlet tarafından karşılanacak olup, söz konusu tutarlar bu yıl yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek. Ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki şehit yakınları, gaziler ve bunların eş ve çocukları, yaş veya program süresi sınırlaması olmaksızın tüm öğrenim ücretlerinden muaf tutulacak.
Engelli olduğuna dair rapor sunan öğrencilerin öğrenim ücretlerinde, engellilik oranı kadar indirim uygulanacak. Bu hak, program süresi veya kayıtlı olunan program sayısı fark etmeksizin geçerli olacak. Öte yandan, ailesi veya kendisi Gazze'de ikamet eden öğrencilerin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından karşılanması uygulaması 2026-2027 döneminde de devam edecek.
Yurt dışından kabul edilen öğrenciler için öğrenim ücretleri, cari hizmet maliyetinin en az iki katı olacak şekilde üniversitelerce belirlenecek. Türkiye'de ikamet izni bulunan ve aynı aileden birden fazla kişinin eğitim aldığı durumlarda ise en az yüzde 25 oranında kardeş indirimi uygulanacak. İkinci öğretim programlarından elde edilen gelirlerin yüzde 10'u öğrencilerin sosyal hizmetlerinde kullanılmak üzere ayrılacak.
Yabancı dille eğitim veren programlarda ücretler 1,5 katı olarak hesaplanırken, öğrenci sayısı 10 ve altında kalan ikinci öğretim programlarının birinci öğretime aktarılmasına imkan tanındı. Karar, 30 Haziran 2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
3 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Üniversitelerde uzaktan ve ikinci öğretim için katkı payları ile öğrenim ücretleri belirlendi