Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, devlet üniversitelerinde birinci öğretim öğrencileri için katkı payı devlet tarafından karşılanacak. Şehit yakınları, gaziler ve engelli öğrenciler için özel muafiyet ve indirim düzenlemeleri getirildi.
2026-2027 eğitim-öğretim yılına ilişkin yükseköğretim kurumlarındaki cari hizmet maliyetleri, öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretlerini düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, devlet üniversitelerinde eğitim gören birinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri, program sürelerini aşmadıkları takdirde katkı payı ödemeyecek; bu tutarlar devlet tarafından karşılanacak. Söz konusu katkı payı ödemelerinde yüzde 40 oranında artış uygulanacağı belirtildi.
Karar kapsamında, şehit ve gazi yakınları ile şeref aylığı alanların çocukları, yaş veya program süresi sınırlaması olmaksızın katkı payı ve öğrenim ücretinden muaf tutulacak. Engelli öğrenciler için ise sundukları rapor oranında öğrenim ücreti indirimi sağlanacak. Ayrıca, Gazze'de ikamet eden öğrencilerin eğitim masraflarının devlet tarafından karşılanması uygulaması 2026-2027 döneminde de devam edecek.
Yurt dışından kabul edilen öğrenciler için öğrenim ücretleri, cari hizmet maliyetinin en az iki katı olacak şekilde üniversiteler tarafından belirlenecek. Türkiye'de ikamet izni bulunan ve aynı aileden birden fazla öğrencinin devlet üniversitelerinde okuduğu durumlarda, en az yüzde 25 oranında kardeş indirimi uygulanacak. Yabancı dille eğitim veren programlarda ise katkı payı ve öğrenim ücretleri 1,5 katı olarak hesaplanacak.
İkinci öğretim programlarından elde edilen gelirlerin yüzde 10'luk kısmı, öğrencilerin sosyal hizmetleri ve beslenme ihtiyaçları için ayrılacak. Öğrenci sayısı 10'un altına düşen ikinci öğretim programları, YÖK'ün onayıyla birinci öğretime aktarılabilecek. Karar, 30 Haziran 2026 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konuldu.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Üniversitelerde katkı payları ile öğrenim ücretleri belirlendi
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.