Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Üniversite kayıtlarının tamamlanmasıyla birlikte boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme süreci başlayacak. ÖSYM, ek tercih kılavuzunu kayıt dönemi sonrasında yayımlayacak.
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında üniversite kayıt süreci devam ediyor. 24 Ağustos tarihinde başlayan kayıt işlemleri, 28 Ağustos 2026 Cuma günü mesai bitimiyle sona erecek. Kayıtların tamamlanmasının ardından, üniversiteler boş kalan kontenjanlarını Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bildirecek ve ardından ÖSYM tarafından ek yerleştirme süreci başlatılacak.
ÖSYM, kayıtların bitişiyle birlikte boş kontenjanları ve başarı sıralamalarını içeren ek yerleştirme kılavuzunu yayımlayacak. Adayların ek yerleştirme sürecine dahil olabilmeleri için merkezi yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olmaları gerekiyor. Merkezi yerleştirmede bir bölüme kayıt hakkı kazanan adaylar, ek yerleştirme tercihi yapamayacaklar.
Ek yerleştirme sürecinde tercih yapacak adayların 170,00 TL tutarındaki tercih ücretini yatırmaları zorunludur. Ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyeceklerdir. Adaylar, tercih hakları bulunan tablolardan en fazla 24 adet tercih yapabileceklerdir.
Ek yerleştirmede, merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ancak kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle boşalan programlar, ilgili puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha yüksek puana sahip adaylar tarafından tercih edilebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları ise ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir. Ayrıca, 2026-YKS'de özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşen adayların da ek yerleştirme tercihinde bulunma hakkı bulunmaktadır.
ÖSYM, ek yerleştirme tarihleri ve kılavuzuna ilişkin resmi duyuruyu kayıt dönemi sonrasında yapacaktır. Adayların, tercih edecekleri programların özel koşullarını dikkatle incelemeleri ve kılavuzda belirtilen kurallara uygun hareket etmeleri önem arz etmektedir.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.