2026 YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite kayıt süreci için geri sayım başladı. Devlet üniversitelerinde doluluk oranları yüzde 99,52 seviyesine ulaştı.
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, milyonlarca öğrenci için üniversite yolculuğunda yeni bir aşamaya geçildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından paylaşılan verilere göre, devlet üniversitelerindeki örgün programlarda büyük bir doluluk başarısı yakalandı.
Yapılan resmi açıklamada, devlet üniversitelerinin örgün programlarında bulunan 481 bin 684 kontenjanın 479 bin 392'sinin dolduğu belirtildi. Bu veriler ışığında devlet üniversitelerinde toplam doluluk oranı yüzde 99,52 olarak kaydedildi. Özellikle tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk gibi başarı sırası barajı bulunan bölümlerin yanı sıra mühendislik, temel bilimler ve sosyal bilimler alanındaki birçok programda kontenjanlar tamamen doldu. Vakıf üniversitelerinde ise genel doluluk oranı yüzde 79,7 seviyesinde gerçekleşti.
Yerleştirme sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar için süreç 24 Ağustos itibarıyla başlıyor. Üniversite kayıtları 24-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İnternet üzerinden elektronik kayıt yaptırmak isteyen adaylar ise 24-26 Ağustos tarihleri arasında işlemlerini tamamlayabilecek. Adayların, yerleştikleri üniversitelerin duyurduğu belgeleri hazırlayarak belirtilen süre içerisinde başvurularını yapmaları önem taşıyor.
Tercih sürecinde herhangi bir programa yerleşemeyen adayların gözü ise ek kontenjan takvimine çevrilmiş durumda. ÖSYM, üniversite kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanları belirleyerek ek yerleştirme kılavuzunu yayımlayacak. Şu an için ek yerleştirme takvimi henüz netleşmedi; adayların ÖSYM'nin resmi duyurularını takip etmeleri gerekiyor.
Bu yıl sınava giren 2 milyon 255 bin 76 adaydan 1 milyon 279 bin 439'u tercih yaparken, toplamda 730 bin 854 aday bir yükseköğretim kurumuna yerleşme hakkı kazandı.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
YKS EK YERLEŞTİRME TARİHLERİ 2026 | YKS 2026 üniversite taban puanları ve boş kontenjanları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?