- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 30,669
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Ankara merkezli 39 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, yatırım vaadiyle vatandaşları dolandıran 159 şüpheli gözaltına alındı. Şebekenin 6,6 milyar lirayı aşan bir para trafiği yönettiği tespit edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş kapsamlı bir soruşturma çerçevesinde, yüksek kazanç vaadiyle vatandaşları mağdur eden bir suç örgütüne yönelik 39 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Adalet Bakanı Akın Gürlek, operasyonun başarıyla gerçekleştirildiğini ve 159 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.
Soruşturma dosyasına göre, şüphelilerin mağdurlara aynı GSM numaraları üzerinden ulaştığı ve sahte yatırım uygulamaları indirmelerini sağlayarak onları kandırdığı belirlendi. Mağdurların yatırdığı paraların, sahte mobil uygulamalar üzerinden yüksek kazanç elde ediliyormuş gibi gösterildiği tespit edildi. Bu yöntemle 23 mağdurun toplamda 51 milyon 407 bin 966 lira zarara uğratıldığı saptandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinin analizi sonucunda, şüphelilerin banka hesapları arasındaki para trafiğinin 6 milyar 656 milyon lirayı aştığı ortaya çıktı. Suçtan elde edilen gelirlerin kuyumcular, kripto varlıklar ve soğuk cüzdanlar aracılığıyla aklandığı belirlendi. Operasyon kapsamında şüphelilerin banka ve kripto hesaplarına el konulurken, dolandırıcılık faaliyetleriyle bağlantılı olduğu değerlendirilen 5 kuyumcu şirketi hakkında da detaylı inceleme başlatıldı. Uzmanlar ve bilirkişiler, şirketlerin faturalı ve faturasız altın satışlarını, POS cihazı hareketlerini ve vergi matrahlarını mercek altına aldı.
Bakan Gürlek, vatandaşların birikimlerini hedef alan suç şebekelerine karşı mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. Soruşturma kapsamında firari durumdaki şüphelilerin yakalanması ve yasa dışı para trafiğinin tüm boyutlarıyla aydınlatılması için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.
2 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Bakan Gürlek açıkladı! 39 ilde yatırım dolandırıcılığı operasyonu: 159 şüpheli gözaltında
39 ilde yatırım dolandırıcılığı operasyonu. 159 şüpheli gözaltında