ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İsrailli bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in, Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında imzalandığı belirtilen mutabakatı eleştirmelerine sert tepki gösterdi. Vance, yaptığı açıklamada İsrailli bakanları doğrudan hedef alarak, İsrail'in bölgesel güvenlik meselelerine yaklaşımını sorguladı.
Vance, İsrail'in nüfus büyüklüğüne dikkat çekerek, "9 milyonluk bir ülkesiniz. Karşılaştığınız her ulusal güvenlik sorununu çözmek için sadece öldürerek bir çıkış yolu bulamazsınız" ifadelerini kullandı. Bu sert çıkış, ABD'nin İran'la yürüttüğü diplomatik süreçlere İsrail'in sağcı hükümet kanadından gelen eleştirilere karşı Washington'ın duruşunu net bir şekilde ortaya koydu. Ben-Gvir ve Smotrich, İsrail hükümetinin aşırı sağ kanadını temsil eden ve İran'a karşı daha sert bir tutum sergilenmesini savunan önemli isimler olarak biliniyor.
Söz konusu mutabakatın detayları kamuoyuna tam olarak açıklanmamış olsa da, İsrailli bakanların eleştirileri, ABD'nin İran'a yönelik politikalarının İsrail'in ulusal güvenlik çıkarlarıyla çeliştiği yönündeki endişelerini yansıtıyor. ABD Başkan Yardımcısı Vance'in bu açıklamaları, iki ülke arasındaki geleneksel müttefiklik ilişkisinde, özellikle İran politikası ve bölgesel güvenlik stratejileri konusunda mevcut olası görüş ayrılıklarının bir göstergesi olarak değerlendirildi. Gelişmeler yakından takip edilmektedir.