- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 24,023
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
ABD Başkanı Donald Trump'ın temsilcileri, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek amacıyla Moskova'da Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşmelerde yeni bir barış planı ve ekonomik ilişkilerin geleceği ele alındı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek amacıyla yürütülen diplomatik temaslar kapsamında Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, havalimanında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Özel Temsilcisi Kirill Dmitriyev tarafından karşılandıktan sonra Kremlin Sarayı'na geçerek Rus lider Putin ile yaklaşık üç saat süren bir görüşme yaptı.
Görüşmenin ana gündem maddesini, Trump'ın savaşı sonlandırmaya yönelik sunduğu yeni teklif oluşturdu. İddialara göre söz konusu plan, Donbas bölgesinin bir tampon bölge haline getirilmesini, her iki tarafın ordularının mevcut cephe hattından 30 kilometre geriye çekilmesini ve bölgenin serbest ticaret alanı ilan edilmesini kapsıyor. Putin'in, Trump'ın bu çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ve heyetle çalışmanın kendisi için rahat olduğunu belirttiği ifade edildi.
Diplomatik trafiğin bir diğer önemli başlığı ise iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler oldu. Yaptırımlar sonrası dönemde ekonomik bağların yeniden güçlendirilmesi ve büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmesi masaya yatırıldı. Kremlin Danışmanı Yuri Uşakov, gerçekleştirilen görüşmeyi oldukça faydalı ve zamanında atılmış bir adım olarak değerlendirdi.
Washington'ın başlattığı bu yeni diplomatik girişim, sahadaki çatışmaların geçici olarak durdurulmasını da beraberinde getirdi. Görüşmelerin sürdüğü süreçte hem Rusya hem de Ukrayna tarafı kısa süreli bir ateşkes ilan etti. Bu kapsamda, tarafların Moskova ve Kiev şehirlerine yönelik herhangi bir saldırı düzenlemeyeceği taahhüt edildi. Söz konusu ateşkesin, barış müzakereleri için uygun bir zemin oluşturulması amacıyla atıldığı belirtiliyor. Moskova'nın sunulan planın detaylarına ilişkin nihai yanıtı ise henüz netlik kazanmadı.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu 6 Eylül'de gerçekleştirilecek. Sınava 1,7 milyondan fazla aday katılım sağlayacak.