ABD ve İran arasındaki gerilim, askeri boyutun ötesine geçerek derin bir ekonomik mücadeleye dönüştü. Taraflar, yaptırımlar ve enerji piyasaları üzerinden birbirlerini geri adım atmaya zorluyor.
ABD ile İran arasındaki gerilim, askeri çatışmaların ötesine geçerek iki ülke arasında yoğun bir ekonomik yıpratma savaşına dönüştü. Washington yönetimi, uyguladığı abluka ve yeni yaptırım kararlarıyla Tahran üzerindeki ekonomik baskıyı artırarak İran'ı müzakere masasına oturtmayı hedefliyor. Bu strateji, İran ekonomisi üzerinde ciddi bir tahribata yol açmış durumda.
İran, enerji sektöründe yaşanan darboğaz nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. Ülke genelinde günlük 29 milyon litrelik benzin açığı oluşurken, petrol ihracatının neredeyse durma noktasına gelmesi en önemli gelir kaynaklarından birini devre dışı bıraktı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da ülkenin ciddi gelir kayıpları yaşadığını doğruladı. Ayrıca, Hürmüz Boğazı'nın kapalı olması nedeniyle ithalatın alternatif ve maliyetli rotalara kaydırılması, tedarik süreçlerini zorlaştırırken üretim yapan fabrikaların hasar görmesi ekonomik daralmayı derinleştirdi.
Tahran yönetimi ise bu baskıya karşı Hürmüz Boğazı'nı stratejik bir koz olarak kullanıyor. Boğazın kapalı kalmasıyla yükselen petrol fiyatlarının, küresel ekonomi üzerinde baskı oluşturduğu ve özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ı yaklaşan ara seçimler öncesinde zor durumda bırakmayı amaçladığı değerlendiriliyor. İki taraf da birbirinin ekonomik dayanıklılığını test ederken, süreç küresel enerji piyasaları üzerinde de belirleyici bir rol oynamaya devam ediyor.
ABD'nin yaptırımlarla İran'ı pes ettirme çabası ile Tahran'ın enerji piyasaları üzerinden Washington üzerinde siyasi baskı kurma stratejisi, çatışmanın temel eksenini oluşturuyor. Her iki taraf da karşı tarafın geri adım atmasını beklerken, ekonomik göstergelerdeki bozulma her geçen gün daha fazla hissediliyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Süper Lig'in yeni sezon açılışında Göztepe, Samsunspor'a konuk oluyor. Karşılaşmayı hakem Kadir Sağlam yönetecek.