- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 13,613
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
ABD Başkanı Donald Trump, Kanada menşeli otomotiv ve çelik ürünlerine yüzde 50 vergi uygulanacağını duyurdu. Kanada yönetimi ise bu karara karşı misilleme yapacağını açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Kanada'dan ithal edilen otomobiller, kamyonlar, otomotiv parçaları ve çelik ürünlerine yönelik gümrük vergilerini yüzde 50 seviyesine çıkarma kararı aldı. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Trump, 1 Ocak 2027 tarihinden itibaren geçerli olacak bu yeni düzenlemenin, ABD'de üretim yapan firmalar için sıfır tarife avantajı sağlayacağını belirtti. Kanada'nın yıllardır ABD'yi ekonomik olarak zarara uğrattığını savunan Trump, iki ülke arasındaki 60 milyar dolarlık ticaret açığının artık kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Trump, Kanada'nın ticaret konusunda iş birliği yapılması en zor ülkelerden biri olduğunu ifade ederek, ABD'nin Kanada'ya olan bağımlılığının sanıldığından daha az olduğunu savundu. ABD Başkanı, Kanada'nın ticaretinin büyük bir kısmını ABD ile gerçekleştirdiğini hatırlatarak, ülkesinin artık Kanada'ya farklı bir statüde yaklaşacağını dile getirdi.
Bu kararın ardından Kanada cephesinden sert tepkiler geldi. Geçtiğimiz hafta yürütülen ticaret müzakerelerinde bir uzlaşı sağlanamaması üzerine Kanada Başbakanı Mark Carney, ABD'nin sunduğu şartların ekonomik açıdan uygulanabilir olmadığını belirtti. Carney, Washington yönetiminin yeni tarifelerine karşı Kanada'nın kendi işçilerini, çiftçilerini ve işletmelerini korumak amacıyla bire bir karşılık vereceklerini ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret gerilimi, Kanada'da düzenlenen protestolarla da gündeme gelirken, taraflar arasındaki ekonomik ilişkilerin geleceği belirsizliğini koruyor.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yaklaşık altı ay aradan sonra haftalık repo ihalelerine yeniden başladı. Ekonomistler bu adımı para politikasında sınırlı bir gevşeme sinyali olarak yorumluyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, yabancıların ülkeye giriş süreçlerini dijitalleştiren yeni bir sisteme geçiyor. Uygulama ile güvenlik denetimlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.