Neler yeni

AB'den teknoloji devlerine sıkı denetim: ChatGPT, Reddit ve Roblox mercek altında

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
c29225d76b836483cfd1155258351cae3163a14c8bc5139901e309df50095119.webp

Avrupa Birliği, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında ChatGPT, Reddit ve Roblox'u en üst düzey güvenlik denetimlerine tabi tuttu. Şirketlerin yasal uyum için kasım sonuna kadar süreleri bulunuyor.

Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) çerçevesinde teknoloji dünyasını yakından ilgilendiren kritik bir karara imza attı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda ChatGPT, Reddit ve Roblox; Avrupa Birliği'nin en katı çevrim içi güvenlik rejimine dahil edildi. Bu adım, söz konusu platformların AB vatandaşları üzerindeki etkilerinin daha sıkı denetleneceği anlamına geliyor.

Komisyon, ChatGPT'yi kullanıcı komutlarıyla anlık web aramaları yapabilen bir 'melez hizmet' olarak tanımlayarak, platformu 'Çok Büyük Çevrim İçi Arama Motoru' kategorisine yerleştirdi. Reddit ve Roblox ise kullanıcıların içerik üretip paylaşabildiği geniş ağ yapıları nedeniyle 'Çok Büyük Çevrim İçi Platform' (VLOP) olarak sınıflandırıldı. İcra Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen, bu nitelendirmelerin hesap verebilirlik standartlarını artıracağını vurguladı.

Yeni düzenlemelerle birlikte bu üç şirket, kasım ayı sonuna kadar kapsamlı bir uyum sürecini tamamlamak zorunda. Şirketlerden beklenen temel yükümlülükler arasında şunlar yer alıyor:

AB'de aylık 45 milyon kullanıcı eşiğini aşan platformlar için geçerli olan bu kurallar, uyum sağlanmadığı takdirde ağır yaptırımları beraberinde getiriyor. İhlal durumunda şirketler, küresel yıllık cirolarının yüzde 6'sına varan oranlarda para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Komisyon, denetim sürecini İrlanda ve Hollanda'daki ilgili otoritelerle iş birliği içinde yürütecek.

Bu hamle, AB'nin dijital egemenlik ve güvenlik politikalarının bir parçası olarak görülürken, ABD tarafında ise teknoloji şirketlerine yönelik bir baskı olarak değerlendiriliyor. Daha önce AliExpress, Temu ve X gibi platformlara kesilen yüksek tutarlı cezalar, AB'nin dijital kuralları uygulama konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Toplamda 28 platformun dahil olduğu bu sıkı denetim mekanizması, dijital dünyanın gelecekteki işleyişi üzerinde belirleyici bir rol oynamaya devam edecek.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

AB, ChatGPT, Reddit ve Roblox'u en sıkı dijital güvenlik kurallarına tabi tutuyor

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?