Ağrı'da 2026 yılı için 357 ton bal üretimi hedeflenirken, coğrafi işaretli Geven balının kapasitesini artırmak için 4 bin yeni kovan üretimi başlatıldı.
Ağrı'nın zengin bitki örtüsü ve yayla florası, arıcılık faaliyetleri için büyük bir potansiyel sunmaya devam ediyor. Kentte yürütülen çalışmalar kapsamında, 2026 yılı bal hasadında yaklaşık 357 tonluk bir üretim hacmine ulaşılması hedefleniyor. Mevcut sezonda kovan başına düşen ortalama verimin 12,5 kilogram olduğu belirtilirken, özellikle temmuz ve ağustos aylarında yaylalarda yetişen boğa dikeni ve geven bitkilerinin arılar için kritik besin kaynakları olduğu vurgulanıyor.
Coğrafi işaretli Ağrı Geven balının marka değerini yükseltmek ve üretim miktarını artırmak amacıyla kapsamlı bir proje hayata geçirildi. İl Özel İdaresinin desteklediği çalışma ile toplamda 4 bin adet arısız kovanın sisteme kazandırılması planlanıyor. Bu kovanların üretim süreci iki farklı yöntemle yürütülüyor:
Projenin başlangıç aşamasında, belirlenen 6 arıcıya toplam 84 kovanun teslimatı gerçekleştirilecek. Valilik tarafından yürütülen bu girişimle, yerel üretimin desteklenmesi ve Geven balının Türkiye genelinde daha geniş pazarlara ulaştırılarak tanınırlığının artırılması amaçlanıyor.
Ağrı Valisi Önder Bozkurt, arıcılarla bir araya geldiği programda tarımsal üretimin bereketli geçtiğini ifade etti. Arıcılığın sadece ekonomik bir getiri sağlamadığını, aynı zamanda ekolojik dengenin korunması ve insan sağlığı açısından da hayati bir rol oynadığını belirten Bozkurt, kentin verimli topraklarının bu potansiyeli desteklediğini dile getirdi.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Giresun'da meydana gelen sel felaketinde, dere kenarında piknik yapan bir ailenin anne ve iki kızı yaşamını yitirdi. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sonucunda kayıpların cansız bedenlerine ulaşıldı.