Merhaba arkadaşlar, son günlerde çok konuşulan bir konu var: Aile Destek Programı'nın akıbeti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından dar gelirli ailelere sağlanan bu destek programı, Aralık 2024 itibarıyla resmi olarak sona erdi. Aslında Haziran 2023'te bitmesi planlanan program, iki kez uzatılarak toplamda 12 ay boyunca devam etmişti. Ancak 2025 yılı bütçesinde bu desteğin aynı adla veya aynı kapsamda devam etmeyeceği açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da programın geçici ve süreli bir sosyal yardım olduğunu, bu nedenle otomatik olarak bittiğini belirtti. Yani medyada çıkan 'Mehmet Şimşek'in talimatıyla kesildi' gibi spekülasyonlar doğru değilmiş.
Peki şimdi ne olacak? Dar gelirli aileler için destekler tamamen mi kesildi? Bakanlık, 2025 bütçesinde sosyal yardım harcamalarını 651 milyar TL'ye çıkardığını ve diğer ihtiyaç sahibi gruplar için desteklerin süreceğini duyurdu. Yani Aile Destek Programı bitse de, yerine başka destekler gelecek. Örneğin, engelli, yaşlı ve şartlı eğitim yardımı gibi mevcut programlar devam edecek. Ayrıca, son çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla yürürlüğe giren yeni bir düzenleme ile çocuklu ailelere yönelik 13 bin TL'ye kadar çocuk desteği başlatıldı. Bu ödemelerin 12 ay boyunca düzenli olarak hesaplara yatırılacağı ve 25 yaşına kadar eğitimine devam eden gençleri de kapsayabileceği belirtiliyor. Başvuruların e-Devlet üzerinden yapılabileceği de gelen bilgiler arasında.
Bu yeni düzenlemeler ve mevcut sosyal yardımlar, Aile Destek Programı'nın sona ermesiyle oluşan boşluğu doldurmayı hedefliyor gibi görünüyor. Özellikle çocuklu ailelere yönelik 13 bin TL'lik destek, aile bütünlüğünü koruma ve çocukların kendi yuvalarında büyümesini sağlama amacı taşıyor. Program kapsamında hanelerin gelir durumuna göre aylık 850 TL ile 1.250 TL arasında destek veriliyordu. Yeni desteklerin kapsamı ve miktarı hakkında daha fazla detayı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi sitelerinden takip etmekte fayda var.
Siz bu gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Aile Destek Programı'nın sona ermesi ve yerine gelen yeni yardımlar sizce yeterli olacak mı? Özellikle 13 bin TL'lik çocuk desteği hakkında yorumlarınız neler?