Aldatıcı reklamlarla mücadelede yeni dönem: Düzenleme 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek
Türkiye'de tüketici haklarının korunmasında yeni bir sayfa açılmasına yönelik önemli bir adım atılıyor. Aldatıcı reklam uygulamalarına karşı mücadeleyi güçlendirmeyi hedefleyen yeni yönetmelik, 1 Ağustos tarihinde resmen yürürlüğe girecek. Bu düzenleme ile tüketicilerin, giderek karmaşıklaşan ve çeşitlenen tanıtım faaliyetleri karşısında daha etkin bir biçimde korunması amaçlanmaktadır.
Yürürlüğe girecek olan yönetmelik, özellikle günümüz teknolojileriyle şekillenen aldatıcı reklam stratejilerine odaklanmaktadır. Hedefli reklamcılık adı altında kişiselleştirilmiş verilerle yapılan manipülatif tanıtımlardan, yapay zeka teknolojileri kullanılarak üretilen ve gerçeği yansıtmayan tanıtım içeriklerine kadar geniş bir alanı kapsayacak şekilde hazırlandı. Bu düzenleme, tüketicilerin dijital mecralarda karşılaştıkları yanıltıcı bilgilere karşı daha güçlü bir yasal zeminde hak arayışında bulunmalarını sağlayacak ve şeffaflığı artırarak adil ticaret ilkelerinin güçlenmesine katkıda bulunacaktır.
Yeni düzenleme ile piyasada adil rekabet koşullarının sağlanması ve aldatıcı uygulamalara başvuran firmalar için caydırıcı bir etki yaratılması hedeflenmektedir. Tüketicilerin bilinçli tercihler yapabilmesi için daha güvenli ve şeffaf bir reklam ortamının tesis edilmesi, bu yeni dönemin temel amaçları arasında yer almaktadır. Kamuoyuna duyurulur.