Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Greenpeace tarafından hazırlanan rapora göre, Almanya'da yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklık ülke ekonomisine 36 milyar Euro zarar verdi. Uzmanlar, bu rakamın muhafazakar bir tahmin olduğunu ve iklim değişikliğiyle mücadele için acil adımlar atılması gerektiğini belirtiyor.
Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, Almanya'da etkili olan aşırı sıcakların ve kuraklığın ülke ekonomisi üzerindeki yıkıcı etkilerini gözler önüne seren kapsamlı bir analiz yayımladı. Aşırı Sıcak Yaz Mevsiminin Almanya'ya Maliyeti başlıklı rapora göre, tarımsal rekolte kayıplarından üretim aksamalarına kadar pek çok faktör birleştiğinde toplam zarar en az 36 milyar Euro seviyesine ulaştı. Bu tutarın, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 0,9'una tekabül ettiği belirtiliyor.
Analiz, zararın en büyük kısmının iş dünyası ve üretim süreçlerinde yaşandığını ortaya koyuyor. Yaz boyunca süren yaklaşık 25 aşırı sıcak gün, iş gücü verimliliğinde ciddi düşüşlere ve üretim kesintilerine neden olarak ekonomiye doğrudan 10,8 milyar Euro zarar verdi. Bunun yanı sıra, orman yangınları ve kuraklık stresi 5 milyar ile 7,5 milyar Euro arasında bir maliyet oluşturdu.
Sağlık sistemi de aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendi. Sıcak hava dalgasına bağlı can kayıpları ve artan sağlık harcamaları 6,9 milyar Euro'luk bir yük getirdi. Tarım sektörü kuraklık nedeniyle 3,4 milyar Euro kayıp yaşarken, eğitim sisteminde sıcaklık kaynaklı öğrenme verimi düşüşünün maliyeti 3,2 milyar Euro olarak tahmin edildi.
Lojistik ve sanayi üretimi de Ren Nehri'ndeki su seviyesinin rekor düzeyde düşmesinden nasibini aldı. İç su yollarındaki aksamalar, sanayi üretimine 4,5 milyar Euro'ya varan ek maliyet yükledi. Kamu taşımacılığı ve diğer sağlık harcamalarıyla birlikte toplam fatura katlanarak büyüdü.
Greenpeace Finans Uzmanı Mauricio Vargas, yaşanan durumu evrensel bir felaket olarak nitelendirdi. Vargas, mevcut verilerin bazı alanları kapsayamadığını belirterek, 36 milyar Euro'luk rakamın aslında bir alt sınır olduğunu vurguladı. Uzmanlar, Almanya'nın iklim değişikliğine karşı çok daha ciddi ve hızlı önlemler alması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.