Neler yeni

Almanya'da profesyonel sürücüler için Türkçe sınav dönemi başladı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
4516407ac1c3537c56388fa41e6bdfeb5c5ae2c5309d50f8e971e9dee3df3d67.webp

Almanya, taşımacılık sektöründeki büyük şoför açığını gidermek için mesleki yeterlilik sınavlarında Türkçe dil seçeneğini kullanıma sundu. Düzenleme, adayların dil engelini aşarak iş gücüne daha hızlı katılmasını hedefliyor.

Almanya, taşımacılık sektöründe giderek büyüyen profesyonel şoför ihtiyacını karşılamak amacıyla önemli bir adım attı. Ülke genelinde 120 binden fazla kamyon şoförü açığı bulunurken, mevcut sürücülerin yaşlanması ve emeklilik oranlarının yüksekliği sektörü zorluyor. Bu sorunu çözmek isteyen Alman hükümeti, yabancı sürücülerin mesleğe girişini kolaylaştıran yeni bir düzenlemeyi 18 Ağustos 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe koydu.

Yapılan değişiklikle birlikte, kamyon ve otobüs şoförlerinin girmesi gereken hızlandırılmış temel yeterlilik sınavı artık sadece Almanca yapılmayacak. Adaylar; Türkçe, Arnavutça, İngilizce, Arapça, Hırvatça, Lehçe, Romence, Rusça ve Ukraynaca dillerinden birini seçerek sınava girebilecek. Sanayi ve Ticaret Odaları (IHK) tarafından yürütülen bu sınav, profesyonel sürücülerin mesleki yeterliliklerini kanıtlamaları için kritik bir aşama oluşturuyor.

Yetkililer, bu düzenlemenin genel ehliyet sınavlarını kapsamadığını, yalnızca ticari taşımacılık yapan ağır vasıta ve otobüs sürücüleri için geçerli olduğunu vurguluyor. Ayrıca, sınav dilinin değişmesi mesleki eğitim şartını ortadan kaldırmıyor. Adayların yine 140 saatlik yetkilendirilmiş bir eğitim sürecini tamamlamaları ve ardından teorik sınava girmeleri gerekiyor. Ancak uygulamalı sınav süresinin 210 dakikadan 120 dakikaya indirilmesi, süreci adaylar için daha erişilebilir kılıyor.

Almanya'da tır şoförleri için sunulan aylık brüt ücretler 2 bin 800 Euro seviyesinden başlıyor. Deneyim, çalışılan eyalet ve taşınan yük gibi faktörlere bağlı olarak bu rakam 3 bin 500 Euro seviyelerine kadar çıkabiliyor. Profesyonel sürücüler, iş sözleşmeleri kapsamında ailelerini de yanlarına alabilme hakkına sahip oluyor.

Uzmanlar, sınav dilindeki kolaylığın önemli bir adım olduğunu ancak şoförlerin günlük operasyonel işleri yürütebilmeleri için temel düzeyde Almanca öğrenmelerinin hala zorunlu olduğunu belirtiyor. Almanya Federal Ulaştırma Bakanlığı, bu değişikliklerin temel amacının profesyonel sürücülük mesleğine girişteki bürokratik engelleri azaltmak ve sürücülerin iş hayatına daha hızlı entegre olmasını sağlamak olduğunu ifade ediyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?