- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 3,342
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
İstanbul'da arıtılmamış atık suyu Marmara Denizi'ne deşarj ettiği belirlenen İSKİ'ye bakanlık tarafından 8,3 milyon TL ceza uygulandı. Tesisin kapasite yetersizliği nedeniyle daha önce de iki kez yaptırım uygulandığı bildirildi.
İstanbul'un Avcılar ilçesinde bulunan İSKİ Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nde yürütülen incelemeler, çevre kirliliğine yol açan ciddi bir ihmali gözler önüne serdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, tesisten Marmara Denizi'ne doğrudan kanalizasyon atığı boşaltıldığını tespit etti.
Yapılan teknik denetimlerde, tesis bünyesindeki by-pass hattında herhangi bir akış ölçer bulunmadığı ve bu hattın izleme sistemlerine bağlı olmadığı belirlendi. Arıtma işleminden geçirilmeden doğrudan denize verilen atık suların, bölgedeki kıyı kirliliğinin temel kaynağı olduğu anlaşıldı. Günlük 400 bin metreküp kapasiteye sahip tesisten, by-pass hattı aracılığıyla günde yaklaşık 100 bin metreküp atık suyun denize karıştığı tahmin ediliyor.
Bakanlık, Çevre Kanunu'na aykırı bu faaliyet nedeniyle İSKİ'ye 8 milyon 391 bin 988 TL tutarında idari para cezası kesti. Söz konusu tesisle ilgili yaşanan kirlilik sorunu ilk değil. Daha önce 26 Mayıs 2025 tarihinde 3 milyon 343 bin TL, 16 Ocak 2026 tarihinde ise 6 milyon 687 bin TL ceza uygulanan kuruma, kapasite artırımı taahhüdünde bulunulmasına rağmen deşarj işlemlerinin devam ettiği görüldü.
Uzmanlar, tesisin mevcut kapasitesinin bölgedeki atık su yükünü karşılamakta yetersiz kaldığını vurguluyor. İncelemeler sonucunda, by-pass hattından dökülen atıkların Ambarlı kıyılarında yoğun katı madde birikimine ve ekolojik tahribata neden olduğu raporlandı. İSKİ yetkililerinin daha önce verdiği kapasite artırma sözlerine rağmen, denetimlerde herhangi bir iyileştirme yapılmadığı ve kirliliğin sürdüğü kaydedildi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Ambarlıda denize kanalizasyon döken İSKİye üçüncü ceza
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.