- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 32,938
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi, Türk Yüzyılı temasıyla Ankara'da başladı. Liderler, iş birliğini güçlendirmek ve ortak geleceği inşa etmek amacıyla bir araya geldi.
Başkent Ankara, Türk dünyasının geleceğine yön verecek kritik bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi, Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik mottosuyla kapılarını açtı. Etkinlik öncesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelen liderler, birlik ve beraberlik mesajı veren geleneksel aile fotoğrafında buluştu.
Zirveye katılan devlet başkanları, Beştepe Millet Sergi Salonu'na girişlerinde tarihteki 16 Türk devletini temsil eden sancaklar ve askeri tören kıtası tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin önemine vurgu yaparak 21. yüzyılın Türk Dünyası Yüzyılı olacağına dair inancını dile getirdi. Erdoğan, bu zirvenin teşkilatın uluslararası alandaki etkinliğini artıracağını ve kardeş ülkeler arasındaki dayanışmayı daha ileriye taşıyacağını ifade etti.
Toplantı kapsamında, Türk dünyasının ortak hafızasına ve kardeşlik hukukuna dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlığı sürecinde teşkilatın kurumsal birikimini somut kazanımlara dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın tüm bölge için büyük fırsatlar sunduğu vurgulandı. Türkmenistan'ın tam üye olarak aile meclisinde yer alması yönündeki temenniler de zirvenin öne çıkan başlıkları arasında yer aldı.
Zirve programı çerçevesinde, Beştepe Millet Ormanı içerisinde yer alan Türk Devletleri Medeniyet Parkı'nın açılışı da gerçekleştirildi. İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan özel içeriklerde, Türk dünyasının ortak geleceğine dair kararlılık vurgulanırken, dilde ve fikirde birliğin kuşaktan kuşağa aktarılmasının önemi üzerinde duruldu. Ankara'daki bu tarihi buluşma, üye ülkeler arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi bağların güçlendirilmesi adına yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.
2 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 13. Zirvesi başladı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.