Ticaret Bakanlığı, araç kiralama sektöründe yaş ve kilometre sınırlamalarını içeren yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. İşletmeler için yetki belgesi zorunluluğu ve dijital takip sistemi gibi şartlar getirildi.
Ticaret Bakanlığı, araç kiralama sektörünü düzenleyen yeni kuralları yürürlüğe koydu. Yapılan düzenlemeyle birlikte, kiralık araçlarda yaş ve kilometre sınırlamaları getirildi. Artık 6 yaşından büyük araçlar kiralama faaliyetlerinde kullanılamayacak. Ayrıca, standart araçlar için 180 bin kilometre, elektrikli araçlar için ise 300 bin kilometre sınırı uygulanacak.
Yeni düzenleme sadece araç özelliklerini değil, işletmeleri de kapsıyor. Araç kiralama hizmeti veren firmaların yetki belgesi alması zorunlu hale getirildi. Bu belgeyi alabilmek için işletmelerin vergi mükellefi olması, meslek odasına kayıtlı bulunması ve iş yerlerinin belirlenen standartlara uygun olması gerekiyor. İşletme sorumlularının ise en az ilköğretim mezunu olması, belirli suçlardan hüküm giymemiş olması ve mesleki yeterlilik belgesine sahip olması şartı aranıyor.
Bakanlık, periyodik bakımı aksatılan veya ağır hasar kaydı bulunan araçların kiralanmasını da yasakladı. Sektördeki faaliyetlerin daha şeffaf ve güvenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla 1 Ocak 2027 tarihine kadar Motorlu Kara Taşıtı Kiralama Bilgi Sistemi kurulacak. Tüm yetki belgesi başvuruları ve araç takibi bu dijital sistem üzerinden gerçekleştirilecek.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda hazırlanan Çerçeve Yasa'nın detaylarını ve yasal güvenceleri açıkladı. Yasanın sadece belirli örgütleri kapsadığını vurgulayan Kurtulmuş, üst düzey yöneticilerin kapsam dışı olduğunu belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim dönemi öncesinde okulların güvenliğini sağlamak amacıyla 30 bin bahçe görevlisi istihdam edeceğini duyurdu. Bakan Yusuf Tekin, fiziksel güvenlik sistemlerinin yanı sıra insan kaynağı desteğiyle tedbirlerin güçlendirileceğini açıkladı.