Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Bilim insanları, astım hastalığında hormonlar ve sinir sistemi arasındaki etkileşimi ortaya çıkardı. Çalışma, testosteronun akciğerlerdeki iltihaplanmayı baskılayıcı rolünü gözler önüne seriyor.
Science Immunology dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, astım hastalığının seyrinde hormonlar, sinir sistemi ve bağışıklık hücreleri arasındaki karmaşık ilişkiyi aydınlattı. Yapılan incelemeler, testosteron hormonunun akciğerlerdeki sempatik sinir ağını güçlendirerek bağışıklık tepkilerini düzenlediğini gösterdi.
Erkeklerde akciğer dokusunda gelişen bu sinir ağının, nörepinefrin salgılayarak iltihaplanmayı engellediği belirlendi. Laboratuvar ortamındaki deneylerde, testosteron takviyesinin alerjik tahribatı durdurabildiği kaydedildi. Öte yandan, ergenlik dönemindeki hormonal değişimlerin etkisiyle astım hastalığının kadınlarda daha ağır seyrettiği gözlemlendi. Bu bulgular, astım tedavisinde cinsiyete dayalı yeni yaklaşımların geliştirilmesine ışık tutuyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Solunum hastalıklarında yeni tedavi umudu: Hormonlar ve sinir sistemi arasındaki kilit bağ keşfedildi
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Ağustos ayının sonunda gerçekleşecek olan derin parçalı Ay tutulması, Amerika kıtasından gözlemlenebilecek. Doğa olayını izlemek için herhangi bir özel ekipmana ihtiyaç duyulmuyor.
Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde durdurulan alkollü sürücü, ceza yazıldığı sırada aracına giderek içki içmeye devam etti. Ehliyeti iptal edilen sürücüye 25 bin TL ceza uygulandı.