Neler yeni

💻 Backend Dünyasında Büyük Yarış: Node.js mi Yoksa Go (Golang) mu?

Sosyal_Eğitim

Moderator
Moderator
Kategori Mod.
Editör
Üretici
egitim.png

Yüksek Trafikli Mikroservis Mimarilerinde Hız ve Performans Savaşı

Sunucu tarafını (Backend) kurgularken, saniyede yüz binlerce isteğe (request) yanıt vermesi gereken büyük ölçekli projelerde teknoloji seçimi şirketin sunucu maliyetlerini doğrudan belirler. Son yıllarda backend dünyasının iki popüler gücü Node.js ve Google'ın geliştirdiği Go dili büyük bir rekabet içinde.

⚡ İki Teknolojinin Teknik Sınırları ve Eşzamanlılık (Concurrency) Gücü

Node.js (JavaScript Ekosistemi): V8 motoru üzerinde çalışan, tek iş parçacıklı (Single-Threaded) ama I/O işlemlerinde (asenkron yapısıyla) inanılmaz hızlı olan bir devdir. Frontend'deki JS bilgisini backend'e taşımak ve hızlıca API yazmak için harikadır.
Go Language (Google'ın Performans Canavarı): Derlenen (compiled) bir dil olduğu için doğrudan makine diline dönüşür ve RAM/İşlemci tüketiminde Node.js'i fersah fersah geride bırakır. 'Goroutine' yapısı sayesinde milyarlarca eşzamanlı işlemi işlemciyi yormadan çalıştırır.
Mikroservis Trendi: Büyük holdingler hantal mimarilerden kaçıp mikroservislere geçerken, sistemin omurgasını oluşturan ağır trafik yükü alan kısımları Go diliyle yeniden yazıyorlar.

⚙️ Projenin Trafik İhtiyacına Göre Akıllıca Karar Vermek

Hızlıca bir e-ticaret sitesi veya startup prototipi ayağa kaldıracaksanız, npm paket zenginliği yüzünden Node.js (Express/NestJS) sizin için en hızlı çözümdür. Ancak eşzamanlı veri işleyen devasa bir borsa altyapısı, anlık canlı chat sunucusu veya büyük veri boru hatları (data pipeline) kuruyorsanız, Google Go dilinin o saf ve katı performans gücüne sığınmak sunucu faturalarınızı yarı yarıya düşürecektir.

❓ Sizin Sunucu Tarafındaki Favori Diliniz Hangisi? Node.js mi Go mu?

Değerli Sosyal Forum sakinleri; backend dünyasındaki bu hız ve performans yarışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Projelerinizde hangisini tercih ediyorsunuz?

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?