- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 31,968
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Suudi Arabistan ile yapılan Mekke Anlaşması kapsamında Türk askerinin Husilerle çatışmayacağını açıkladı. Güler ayrıca Mısır'a deniz yetki alanları konusunda iş birliği çağrısında bulundu.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, gündemdeki dış politika ve savunma iş birliklerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Suudi Arabistan, Pakistan ve Türkiye arasında imzalanan Mekke Anlaşması'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki onay sürecine değinen Güler, olası askeri destek süreçlerinin yasal çerçevede yürütüleceğini belirtti.
Bakan Güler, Suudi Arabistan'a sağlanması planlanan desteğin temel amacının bölgedeki caydırıcılığı artırmak olduğunu vurguladı. Bu kapsamda Türk askerinin Husilerle herhangi bir çatışmaya girmeyeceğinin altını çizen Güler, önceliklerinin bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumak olduğunu ifade etti. Bakan, bu yaklaşımın Katar'daki askeri varlık modeliyle benzerlik taşıdığını belirtti.
Deniz yetki alanları konusundaki dış politika hedeflerine de değinen Bakan Güler, Mısır'a yönelik önemli bir çağrıda bulundu. Mısır ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir anlaşma imzalamaya hazır olduklarını belirten Güler, bu adımın Mısır'ın lehine olacağını savundu. Güler, Mısır'ın Türkiye ile yapacağı bir anlaşmanın, Yunanistan ile yapılabilecek bir mutabakata kıyasla yaklaşık 15 bin kilometrekare daha fazla deniz yetki alanı kazandıracağını ifade etti.
Ayrıca Katar, Endonezya ve Pakistan ile imzalanan Bedir Mutabakat Zaptı'na da değinen Bakan Güler, bu girişimin çok taraflı askeri iş birliği açısından stratejik bir adım olduğunu belirtti. Karşılıklı güvene dayalı bu mutabakatın, ülkelerin savunma kapasitelerini birleştirerek ilişkileri daha ileri bir seviyeye taşımayı hedeflediğini sözlerine ekledi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Bakan Güler'den Mekke İttifakı açıklaması. "Husilerle çatışmaya girilmeyecek"
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.