- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 3,782
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzaya bağımsız erişim sağlamak için Somali'de uzay limanı inşa edeceğini açıkladı. Ayrıca TÜBİTAK, yarın itibarıyla yerel gözlem etkinliklerini desteklemek amacıyla yeni bir çağrı başlatacak.
Türkiye'nin uzay hedeflerine yönelik önemli adımlar atılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkenin kendi geliştirdiği roketler ve uzay araçlarıyla uzaya bağımsız şekilde erişebilmesi için Somali'de bir uzay limanı inşa edeceklerini söyledi. Bu hamle, Türkiye'nin kritik teknolojilerdeki bağımsızlığını güçlendirme stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Bakan Kacır, Afyonkarahisar'daki Emre Gölü çevresinde gerçekleştirilen 28. Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nin açılışında konuştu. Etkinliğe 81 ilden yaklaşık 20 bin kişinin başvurduğu, yapılan değerlendirme sonucunda 1500 gökbilim meraklısının katılım hakkı elde ettiği belirtildi. Bu katılım, organizasyon tarihindeki başvuru rekorunu kırdı. Dört gün sürecek etkinlikte, gündüz atölye çalışmaları yapılırken, gece saatlerinde teleskoplarla gözlem gerçekleştirilecek.
Kacır, gençlerin bilime olan ilgisini artırmak amacıyla TÜBİTAK'ın yarın yeni bir çağrı daha açacağını müjdeledi. Bu destek kapsamına artık sadece ulusal etkinlikler değil, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler tarafından Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen gözlem etkinlikleri de dahil edilecek. Bakan, daha fazla gencin bu heyecanı yaşaması gerektiğini vurguladı.
Geleceğe dair vizyonunu paylaşan Kacır, milli imkanlarla geliştirilen itki sistemleri sayesinde Ay'a erişmeyi ve Bölgesel Konumlama Sistemi'ni hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Ayrıca 2026 yılında Antalya'da düzenlenecek Uluslararası Uzay Kongresi'nin (IAC) hazırlıklarının devam ettiğini ve bu etkinliğin küresel alanda Türkiye'nin ağırlığını artıracağını ifade etti.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Gözler gökyüzünde olacak! Bakan Kacır yeni desteği duyurdu: Türkiye uzaya bağımsız şekilde erişecek
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.