ANKARA - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motorin ürünlerine yönelik devreye alınan kademeli özel tüketim vergisi (ÖTV) uygulamasına ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, yeni vergi düzenlemesinin temel hedeflerini kamuoyuyla paylaştı.
Bakan Şimşek, motorinde uygulanan kademeli ÖTV'nin amacını açıklarken, "Böylece maliyet baskılarını hafifletmenin yanı sıra enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri de azaltmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, ekonomik programın enflasyonla mücadele ve maliyet yönetimi eksenindeki kararlılığını bir kez daha vurguladı. Uygulamanın, özellikle taşımacılık ve üretim gibi motorin girdisinin önemli olduğu sektörlerdeki maliyet artışlarının kontrol altında tutulmasına yönelik stratejik bir adım olduğu belirtildi.
Hükümetin makroekonomik istikrarı sağlama ve enflasyonu tek haneli seviyelere düşürme hedefleri doğrultusunda atılan bu adımın, enerji fiyatlarındaki olası dalgalanmaların genel ekonomi üzerindeki yansımalarını minimize etmeyi hedeflediği kaydedildi. Kademeli ÖTV düzenlemesinin, piyasalardaki fiyatlama davranışlarını daha öngörülebilir kılmak ve orta vadede ekonomik güven ortamını güçlendirmek için önemli bir enstrüman olarak konumlandırıldığı bilgisi verildi.