Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
İsrailli Bakan Itamar Ben-Gvir, Gazze'deki Filistinlilerin bölgeden kalıcı olarak ayrılmasını hedefleyen bir plan hazırladı. Söz konusu planın koalisyon görüşmelerinde şart olarak sunulması bekleniyor.
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze'de yaşayan Filistinlilerin bölgeden ayrılmasını amaçlayan yeni bir planı gündeme getirdi. Bakan, gönüllü göç olarak nitelendirdiği bu stratejiyle, 7 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin Gazze'den çıkarılmasını hedefliyor.
Ben-Gvir'in hazırladığı taslak, Filistinlileri kabul edecek ülkelerin bulunmasını ve bu süreci organize etmek üzere özel bir göç bakanlığı kurulmasını içeriyor. Bakan, bu girişimi zorla yerinden etme değil, bir teşvik süreci olarak tanımlıyor.
Siyasi kulislerde, Ben-Gvir'in liderliğini yaptığı Yahudi Gücü partisinin, bu planı yeni hükümet koalisyonuna katılım için temel bir şart olarak öne süreceği konuşuluyor. Gazze'den Filistinlilerin çıkarılması fikri, İsrail iç siyasetindeki pazarlıkların en kritik başlıklarından biri haline gelmiş durumda. Planın hayata geçirilip geçirilmeyeceği ise önümüzdeki dönemde yapılacak siyasi görüşmelerin ardından netlik kazanacak.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Itamar Ben-Gvir'in Gazze planı ortaya çıktı: Hedef 1,9 milyon kişi
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre küresel gıda fiyatları, ağustos ayında belirgin bir yükseliş göstererek son iki yılın zirvesine ulaştı. Artışta iklimsel faktörler ve jeopolitik gerilimler etkili oldu.