Neler yeni

Bitki koruma ve besleme ürünleri sektöründe 18 şirkete rekabet soruşturması

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Katılım
26 May 2026
Mesajlar
16,878
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
0f104334f3ee7dbc71992699a6a804136e2ef6534ac6f0784b8e562ffd225fb8.webp


Rekabet Kurumu, bitki koruma ve besleme ürünleri pazarında faaliyet gösteren 18 şirket hakkında rekabete hassas bilgi paylaşımı şüphesiyle soruşturma başlattı. İnceleme, şirketlerin stratejik verileri paylaşarak koordinasyon sağlayıp sağlamadıklarını belirlemeyi hedefliyor.

Rekabet Kurumu, tarım sektöründe kritik bir öneme sahip olan bitki koruma ve bitki besleme ürünleri pazarında faaliyet gösteren 18 teşebbüs hakkında kapsamlı bir soruşturma başlattığını duyurdu. Kurumun resmi açıklamasına göre, söz konusu şirketlerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmedikleri mercek altına alınacak.

Soruşturmanın temelinde, şirketlerin birbirleriyle ürün bazlı fiyatlar, satış miktarları, hedefler, vade süreleri ve iskonto oranları gibi rekabete hassas bilgileri paylaştığı iddiası yer alıyor. Kurul, bu tür bir bilgi paylaşımının rakipler arasındaki stratejik belirsizliği azaltarak piyasada koordinasyona yol açıp açmadığını değerlendirecek. Bitki koruma ürünlerinin zararlılara karşı koruma sağladığı, bitki besleme ürünlerinin ise verimliliği artırdığı göz önüne alındığında, bu pazardaki rekabetin korunması tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyor.

Soruşturma süreci, aralarında Adama Turkey, Agrobest Grup, Agrofarm Kimya, AMC-TR, Astranova, BASF Agricultural Solutions, Ertar Kimya, Ferbis Tarım ve Sunset Kimya'nın bulunduğu geniş bir ekonomik bütünlüğü kapsıyor. Ayrıca FMC Turkey, Lances Link, Nufarm Turkey, Platin Kimya, Safa Tarım, UPL Ziraat, Sumi Agro Turkey, Syngenta ve Tarkim Bitki Koruma şirketleri de inceleme altındaki teşebbüsler arasında yer alıyor.

Rekabet Kurumu, soruşturma kararının şirketlerin kanunu ihlal ettiği veya yaptırımla karşı karşıya kalacakları anlamına gelmediğini özellikle vurguladı. Kurul, elde edilecek bulgular ışığında şirketlerin rekabet kurallarına uyumunu detaylı bir şekilde incelemeye devam edecek.

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Sabancı Vakfı'nda uzun süredir devam eden genel müdürlük görevinde bayrak değişimi yaşandı. Nevgül Bilsel Safkan'ın yerine Rana Tutcuoğlu getirildi.
 

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

  • Güncel Gündem & Haberler

  • Teknoloji & Yapay Zeka

  • Bilim, Kültür & Tarih

  • Eğlence, Magazin & Yaşam


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?
    Üst