- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 30,714
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İtalya'da görüşülen antisemitizm yasa tasarısının ifade özgürlüğünü kısıtlayacağını belirterek tasarıya karşı çıktı. Tasarıya yönelik tepkiler parlamento önündeki protestolarla devam ediyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İtalya parlamentosunda görüşülmekte olan antisemitizm yasa tasarısına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Albanese, özellikle kamu görevlilerine İsrail kültürü eğitimi verilmesini zorunlu kılan düzenlemeyi, toplumun yapısını değiştirmeye yönelik bir adım olarak nitelendirdi.
Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Albanese, tasarının İsrail'in politikalarına yönelik eleştirileri antisemitizm kapsamına sokarak bir sansür mekanizması oluşturacağını ifade etti. Raportör, bu girişimin İtalya'yı İsrail yanlısı bir sansürün öncüsü haline getirebileceği uyarısında bulundu. Albanese, daha önce Roma'da katıldığı bir etkinlikte de söz konusu yasa teklifinin İtalyan anayasası ile çeliştiğini dile getirmişti.
İtalya Temsilciler Meclisi'nde görüşülen ve "DDL 1004" olarak bilinen yasa tasarısı, antisemitizmin tanımlanmasında Uluslararası Holokost Anma İttifakı (IHRA) kriterlerinin esas alınmasını öngörüyor. Tasarı, mart ayında Senato'da kabul edildikten sonra nihai onay süreci için Temsilciler Meclisi'ne taşınmıştı.
Tasarıya karşı çıkan gruplar ise parlamento binası önünde toplanarak protestolarını sürdürüyor. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "İsrail'i eleştirmek antisemitizm değildir" yazılı dövizler açarak yasal düzenlemenin ifade özgürlüğünü kısıtladığını savundu. Protestocular, düdük ve zillerle tasarıya olan tepkilerini dile getirirken, "Özgür Filistin" sloganları attı. İtalyan hükümetinin ve muhalefetin bir kısmının desteklediği tasarı, kamuoyunda hem hukuki hem de siyasi tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
BM Raportörü Albanese'den İtalya'ya antisemitizm tasarısı tepkisi
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.