Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Bosphorus Diplomasi Forumu, uluslararası öğrencileri ve genç diplomat adaylarını ağırlıyor. İlim Yayma Vakfı Başkanı Bilal Erdoğan, eğitim diplomasisinin Türkiye'nin tanıtımındaki önemine vurgu yaptı.
Genç Diplomasi Derneği tarafından düzenlenen Bosphorus Diplomasi Forumu 2026, "Krizler Çağında İnsani Diplomasi" temasıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda kapılarını açtı. Etkinliğin açılış paneline onur konuğu olarak katılan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, eğitim diplomasisinin ülkeler arası bağlar üzerindeki dönüştürücü etkisine dikkat çekti.
Türkiye'nin dünyada en çok uluslararası öğrenci çeken ülkeler arasında yer aldığını belirten Erdoğan, ülkede yaklaşık 350 bin misafir öğrencinin bulunduğunu ifade etti. Erdoğan, bu öğrencilerin Türkiye'nin sunduğu eğitim kalitesi ve misafirperverlikten duydukları memnuniyetin, ülkenin uluslararası alanda doğru tanınması için kritik bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, uluslararası öğrencilerin Türkiye'nin gönüllü elçileri olacağına inandığını belirten Erdoğan, bu öğrencilerin ekonomik katkılarının yanı sıra kültürel etkileşim açısından da büyük değer taşıdığını dile getirdi.
11-16 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan forum, 30 farklı milletten 400'ün üzerinde genci karar alıcılar ve uzmanlarla buluşturuyor. Organizasyonun merkezinde yer alan 125 kişilik delege grubu, bakanlık temelli diplomasi simülasyonları ile gerçek müzakere süreçlerini deneyimleme fırsatı bulacak.
Türkçe, İngilizce, Arapça ve Fransızca dillerinde yürütülecek olan altı ayrı komitede şu başlıklar ele alınacak:
Forum kapsamında düzenlenen özel oturumlarda ise yapay zekâ, ekonomik kalkınma, tarih ve insani diplomasi gibi güncel konular masaya yatırılacak. Etkinlik, geleceğin diplomasi aktörlerini bugünün uzmanlarıyla aynı zeminde buluşturarak uluslararası ilişkiler alanında kapsamlı bir etkileşim ortamı sunmayı hedefliyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Bilal Erdoğan: Türkiye’nin uluslararası öğrencilere yaptığı yatırım ülkenin tanıtılmasında ciddi katkı sağlıyor