Bursa'da armut üretiminde rekor beklentisi

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
c9a39861089c1693b5abce65ac2cf9892d059e6c337c99537487e00191163af4.webp

Türkiye'de armut üretiminin 2026 yılında yüzde 43 artması bekleniyor. İtalyanların yetiştirmeyi bıraktığı santa maria armudunda ise Bursa liderliği elinde tutuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2026 yılı Bitkisel Üretim 1. Tahmini verileri, tarım sektöründe yüzleri güldürdü. Ülke genelinde armut üretiminin geçen yıla oranla yüzde 43'lük bir artış göstererek 610 bin ton seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Bu artışın temelinde, yıl boyunca etkili olan elverişli iklim koşullarının meyve ağaçları üzerindeki olumlu etkisi yatıyor.

Türkiye'nin armut üretim haritasında Bursa, özellikle santa maria ve deveci armudu çeşitleriyle öne çıkıyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, geçen yıl yaşanan olumsuz hava şartları ve soğuk pası nedeniyle üretimin 85-90 bin ton seviyelerinde kaldığını hatırlatarak, bu yılki verim artışının üreticiler için büyük bir moral kaynağı olduğunu ifade etti. Dönmez, Gürsu ilçesinde sadece santa maria çeşidinde 75 bin tonluk bir rekor beklendiğini vurguladı.

Santa maria armudunun kökeni İtalya'ya dayansa da, bu çeşit günümüzde Türkiye'nin, özellikle de Bursa'nın tarımsal başarısının bir simgesi haline geldi. İtalyan üreticilerin yetiştirme zorlukları nedeniyle üretimden vazgeçtiği bu çeşidi, Türk çiftçisi kararlılıkla sahiplendi. Kabuk inceliği ve kendine has aromasıyla Gürsu'da en kaliteli formuna ulaşan santa maria armudu, bugün Türkiye'nin dünya pazarındaki rekabet gücünü artıran önemli bir ürün haline geldi.

Bursa'nın Gürsu ilçesinin yanı sıra Kestel, İnegöl ve İznik ilçelerinin de katkılarıyla, bölgenin tek başına Türkiye'nin toplam santa maria üretiminin büyük bir kısmını karşıladığı belirtiliyor. Uzmanlar, Türkiye genelindeki 130 bin tonluk santa maria üretim hedefinin, Bursa'nın yüksek verimi sayesinde rahatlıkla yakalanabileceğini öngörüyor. İtalyanların zor diyerek bıraktığı bu çeşitte Türkiye, bugün dünya standartlarında bir kaliteye ve rekor seviyede bir bolluğa ulaşmış durumda.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

İtalyanlar 'zor' diyerek bırakmıştı: Bu yıl rekora koşuyor

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?