Neler yeni

Cep telefonu ithalatında yeni gözetim dönemi başladı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
e82ec4e60c7ca2ff17f9671584e2a3344509cc3eadb67665c0f8ed3cfb8a374d.webp

Cep telefonu ithalatında uygulanan gözetim kıymeti 250 dolara yükseltilerek yürürlüğe girdi. Düzenleme ticari ithalatı kapsarken, yolcu beraberinde getirilen cihazları ve IMEI kayıt ücretlerini etkilemiyor.

Türkiye'de cep telefonu ithalatına yönelik yeni düzenleme, 10 Ağustos tarihi itibarıyla resmen uygulamaya konuldu. 11 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan ve 30 günlük geçiş süreci tamamlanan düzenleme ile birlikte, ticari amaçlı ithal edilen cep telefonlarında uygulanan gözetim kıymeti 200 dolardan 250 dolara çıkarıldı.

İthalatta gözetim uygulaması, ürünlerin gerçek değerlerinin altında beyan edilmesini engellemek ve ithalat süreçlerini daha şeffaf bir şekilde takip etmek amacıyla hayata geçiriliyor. Yeni düzenleme, ithalat değeri 250 doların altında kalan cihazlar için ek maliyetlerin oluşmasına neden olabilecek bir mekanizma kuruyor. Bu durumun özellikle giriş ve orta segmentte yer alan akıllı telefon modelleri üzerinde bir maliyet baskısı yaratması bekleniyor.

Düzenlemenin doğrudan bir zam anlamına gelmediği belirtiliyor. Nihai satış fiyatlarının belirlenmesinde döviz kurları, vergiler ve ithalatçı firmaların kendi fiyatlandırma politikaları belirleyici rol oynayacak. Bu nedenle, oluşabilecek ek maliyetlerin tüketiciye yansıtılıp yansıtılmayacağı veya ne oranda yansıtılacağı, markaların ve satıcıların stratejilerine göre farklılık gösterecek.

Yeni uygulama yalnızca ticari amaçla gerçekleştirilen ithalat işlemlerini kapsıyor. Bu kapsamda, yolcu beraberinde yurt dışından getirilen cep telefonları ve halihazırda uygulanan IMEI kayıt ücretleri, getirilen yeni gözetim kıymeti düzenlemesinin dışında tutuluyor. Uzmanlar, uygulamanın piyasa üzerindeki etkilerinin önümüzdeki dönemde daha net bir şekilde gözlemleneceğini ifade ediyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Telefon alacaklar dikkat! Yeni düzenleme bugün yürürlüğe girdi

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?