Neler yeni

CIA raporu: İsrail siyasi çöküş ve iç savaş riskiyle karşı karşıya

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Katılım
26 May 2026
Mesajlar
30,669
Tepkime puanı
0
Puanları
0
1310f2180a08db67979ad00449d4e893f5c40ac95ba71886cbb604a6a3b12261.webp


ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın hazırladığı gizli bir raporda, İsrail'in derinleşen toplumsal ve ekonomik krizler nedeniyle iç savaş riski taşıdığı vurgulandı. Raporda, özellikle zorunlu askerlik tartışmaları ve bölgesel çatışmaların ülkedeki siyasi istikrarı tehdit ettiği belirtildi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından hazırlanan gizli bir rapor, İsrail'in ciddi bir siyasi ve toplumsal istikrarsızlık süreciyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Maariv gazetesinin aktardığı bilgilere göre, raporda Gazze, Lübnan ve İran ile yürütülen uzun süreli çatışmaların İsrail içindeki bölünmeleri derinleştirdiği ifade ediliyor.

Raporda, ülkeyi iç savaş veya siyasi çöküş riskine sürükleyen temel faktörler arasında ekonomik baskılar, artan askeri harcamalar ve zorunlu askerlik krizi öne çıkıyor. Özellikle seküler kesim ile Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudiler arasında askerlik muafiyeti nedeniyle yaşanan gerilimin, toplumsal huzursuzluğu körüklediği belirtiliyor. Ayrıca, çatışmalardan dönen askerlerin yaşadığı psikolojik travmaların ve Batı Şeria'da tırmanan şiddet olaylarının da mevcut krizi daha karmaşık hale getirdiği vurgulanıyor.

İsrail'in iç ve dış süreçlerini değerlendiren bu rapor, ülkenin siyasi kutuplaşmanın zirve yaptığı bir dönemden geçtiğine dikkat çekiyor. Ekonomik zorluklar ve toplumsal ayrışmaların birleştiği bu süreçte, 27 Ekim'de yapılması planlanan seçimlerin kritik bir dönemeç olduğu değerlendiriliyor. Uzmanlar, söz konusu iç krizlerin birikiminin İsrail'in devlet yapısı üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu ve ülkenin geleceği açısından büyük bir risk teşkil ettiğini belirtiyor.

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

CIA raporunda İsrailin iç savaş veya siyasi çöküş riski var

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

İsrailli Bakan Smotrich, Mısır'ın olası bir saldırısına karşı Sina Yarımadası'nı hedef alan sert açıklamalarda bulundu. Mısır yönetimi ise ulusal güvenlik vurgusuyla yanıt verdi.
 

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

  • Güncel Gündem & Haberler

  • Teknoloji & Yapay Zeka

  • Bilim, Kültür & Tarih

  • Eğlence, Magazin & Yaşam


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet →
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
⭐
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?
    Üst