Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılının ilk altı ayında 2,9 milyon çiftçiye 106 milyar lirayı aşkın tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdi. Desteklerin büyük bölümü bitkisel ve hayvansal üretim alanlarına yönlendirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen tarımsal destekleme çalışmaları kapsamında, üreticilere sağlanan finansal katkılar hız kesmeden devam ediyor. Bakanlığın verilerine göre, 2024 yılı için ayrılan 167,6 milyar liralık toplam tarımsal destek bütçesinin önemli bir kısmı yılın ilk yarısında çiftçilerin hesaplarına yatırıldı.
Yılın ilk altı ayında toplam 2,9 milyon çiftçiye 106 milyar 22 milyon lira tutarında ödeme yapıldı. Bu kaynakların dağılımında bitkisel üretim faaliyetleri yüzde 79,6'lık pay ile ilk sırada yer alırken, hayvansal üretim yüzde 18,1 ile ikinci sırada takip etti. Kırsal kalkınma, tarımsal AR-GE ve su ürünleri üretimi ise toplam ödemelerin geri kalan kısmını oluşturdu.
Bitkisel üretim alanında yaklaşık 84,4 milyar lira destek sağlanırken, bu tutarın 32,4 milyar lirası planlı üretim, 17,3 milyar lirası temel destek ve 2,6 milyar lirası çay budama tazminatı olarak kayıtlara geçti. Hayvansal üretimde ise büyükbaş hayvancılık için 7,9 milyar lira, küçükbaş hayvancılık için ise 6,3 milyar lira ödeme gerçekleştirildi.
Bakanlık, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kırsal kalkınma yatırımlarına 1,7 milyar lira, tarımsal AR-GE çalışmalarına 354 milyon lira ve su ürünleri üretimine 285 milyon lira kaynak ayırdı. Özellikle nisan-haziran döneminde yoğunlaşan ödemelerle, küçük ölçekli balıkçılık faaliyetleri ile hayvan gen kaynaklarının korunması gibi stratejik alanlar desteklenmeye devam etti. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri için de 118 milyon liralık bir bütçe kullanıldı. Bu destekler, tarımsal üretimin güçlendirilmesi ve üreticilerin maliyetlerinin hafifletilmesi amacıyla planlı bir şekilde dağıtılmaya devam ediyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Çiftçilere 6 ayda 106 milyar lira destek ödemesi yapıldı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.