Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Pekin'de düzenlenen Dünya Robot Konferansı, Çin'in insansı robot üretimindeki stratejik hedeflerini gözler önüne serdi. Sektör temsilcileri, robotların gerçek dünyada bağımsız görev yapabilmesi için gereken zeka seviyesine ulaşma süresi konusunda farklı görüşler paylaşıyor.
Pekin'de gerçekleştirilen Dünya Robot Konferansı, insansı robotların yeteneklerini sergilediği geniş kapsamlı bir teknoloji şölenine dönüştü. Müzik yapan, boks maçı gerçekleştiren ve trafik yöneten robotlar, katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Çinli yetkililer, bu teknolojiyi ülkenin gelecekteki ekonomik kalkınması için kritik bir stratejik öncelik olarak tanımlıyor.
Konferansa katılan 300'den fazla şirket, imalat sektöründeki güçlerini insansı robot geliştirme süreçlerine entegre etmeye çalışıyor. Unitree kurucusu Wang Xingxing, donanım tarafındaki ilerlemelerin etkileyici olduğunu ancak robotların bağımsız karar verme yeteneğine sahip olacağı "ChatGPT anı" için henüz erken olduğunu vurguladı. Wang, bu teknolojik kırılmanın en iyimser tahminle iki yıl, en geç ise on yıl içinde gerçekleşebileceğini öngörüyor.
Sektördeki uzmanlar, robotların farklı ortamlara uyum sağlayabilmesi için "bedenlenmiş zeka" kavramının genelleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu hedefe ulaşmak için ise yapay zeka modellerinin ölçeğinin büyütülmesi ve daha fazla eğitim verisi toplanması şart. HSBC analisti Corey Chan, mevcut modellerin 4 ila 7 milyar parametre seviyesinde kaldığını, oysa genel görevleri yerine getirebilmek için yüzlerce milyar parametreye ihtiyaç duyulabileceğini ifade etti.
Veri toplama süreçlerinde insan operatörlerin maliyetli olması nedeniyle, simülasyon yazılımları ve video oyunları üzerinden veri üretimi giderek yaygınlaşıyor. Morgan Stanley verilerine göre, Çinli üreticilerin bu yıl toplamda 50 bin insansı robot sevk etmesi bekleniyor. Şu an için bu robotların büyük bir kısmı eğitim, araştırma ve eğlence amaçlı kullanılırken, ticari ve endüstriyel alanlardaki kullanımları henüz başlangıç aşamasında bulunuyor.
Konferans alanında sergilenen örnekler arasında, depo ortamında kutu istifleyen robotlar ve hizmet sektörüne yönelik kokteyl hazırlayan mekanik kollar dikkat çekti. Bağımsız analist Poe Zhao, önümüzdeki dönemde asıl rekabetin estetik tasarımlardan ziyade, fabrikalarda gerçek iş yükünü üstlenebilen robotlar arasında yaşanacağını belirtti. Sektör temsilcileri, robotların bir anda devrim yaratmak yerine, görevleri adım adım öğrenerek günlük yaşama dahil olacağı konusunda hemfikir görünüyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.