Yükseköğretim Kurulu verilerine göre devlet üniversitelerindeki örgün programların doluluk oranı yüzde 99,52'ye yükseldi. Yapay zeka ve temel bilimler gibi birçok alanda kontenjanlar tamamen doldu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından paylaşılan güncel verilere göre, Türkiye genelindeki devlet üniversiteleri, örgün eğitim programlarında tarihi bir doluluk oranına imza attı. Toplam 481 bin 684 kontenjanın 479 bin 392'sine yerleştirme yapılırken, boş kalan kontenjan sayısı geçen yıla oranla yüzde 58,3 azalarak 2 bin 292'ye geriledi.
Veriler, lisans programlarında yüzde 99,15, ön lisans programlarında ise yüzde 99,98 oranında doluluk sağlandığını ortaya koyuyor. Özellikle tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk gibi başarı sırası barajı bulunan bölümlerin yurt içi kampüslerindeki genel kontenjanları tamamen doldu. Mühendislik fakültelerinde doluluk oranı yüzde 98'i aşarken; matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, işletme ve ekonomi gibi temel alanlarda boş kontenjan kalmadı.
Eğitim dünyasında dikkat çeken bir diğer gelişme ise yapay zeka odaklı programlara olan yoğun ilgi oldu. Yapay Zeka Mühendisliği, Veri Mühendisliği ve Robotik gibi alanların yanı sıra, bu yıl ilk kez açılan İşletme ve Yapay Zeka gibi bölümler de yüzde 100 doluluğa ulaştı. Öğretmenlik programlarında da benzer bir tablo yaşandı; okul öncesi, özel eğitim, sınıf öğretmenliği ve Türk dili ve edebiyatı gibi birçok branşta kontenjanlar tamamen doldu.
Vakıf yükseköğretim kurumlarında ise genel doluluk oranı yüzde 79,7 seviyesinde gerçekleşti. YÖK yetkilileri, devlet üniversitelerindeki bu yüksek doluluk oranının, adayların akademik tercihlerinde örgün eğitime olan güvenini ve güncel teknoloji odaklı bölümlere olan ilgisini yansıttığını belirtti.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Devlet üniversitelerinin doluluk oranı yüzde 99,5'e ulaştı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.