Arkadaşlar selam! Nasılsınız bakalım? Benim kafamı son zamanlarda acayip kurcalayan, hatta bazen "off yine mi aynı şey" dedirten bir mevzu var: Şu algoritma denen meret! Hani Instagram'da, TikTok'ta kaydırırken hep benzer içerikleri görüyoruz ya da bir konuya bakınca sürekli o konuyla ilgili şeyler çıkmaya başlıyor. İlk başta "Vay be, beni ne kadar da iyi tanıyor!" falan diyorduk ama şimdi sanki biz neyi merak etsek o bize geliyor değil de, bize sürekli bir şeyler gösterilerek "Sen bunu seveceksin!" deniyormuş gibi hissediyorum. Resmen bir "dijital dejavu" döngüsüne girmiş gibiyiz, hep aynı tip videolar, aynı espriler... Sanki ekranın öteki yüzünde sonsuz bir loop'un içindeyiz.
Bu durum bazen beni düşündürüyor, acaba gerçekten kendi ilgi alanlarımızı mı takip ediyoruz, yoksa algoritmalar yavaş yavaş bizim yerimize düşünüp "senin ruh halin bu, bunlara bak" diye bizi bir yerlere mi sürüklüyor? Kendi "algoritma balonumuz" içinde sıkışıp kalıyor muyuz dersiniz? Siz de bu "sonsuz tekrar" hissini yaşıyor musunuz? Ya da bu durum sizin dijital deneyiminizi nasıl etkiliyor? Haydi biraz konuşalım, bakalım bu konuda yalnız mıyım!