- Katılım
- 29 Nis 2026
- Mesajlar
- 740
- Tepkime puanı
- 4
- Puanları
- 18
**SON DAKİKA | Depozito Yönetim Sistemi İle İki Günde 4,5 Milyona Yakın Ambalaj Toplandı**
Türkiye'nin çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DOA) kapsamında yürütülen çalışmalar büyük bir başarıya imza attı. Sistemin aktif olarak işlemeye başlamasının ardından geçen iki günlük süreçte ülke genelinde yaklaşık 4,5 milyona yakın ambalaj atığının toplandığı açıklandı. Bu dikkat çekici veri, projenin toplum nezdindeki kabulünü ve çevresel bilincin artışını gözler önüne sermesi açısından büyük önem taşıyor.
Depozito Yönetim Sistemi, tek kullanımlık içecek ambalajlarının geri dönüşümünü teşvik etmek ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş stratejik bir inisiyatiftir. Tüketicilerin depozito bedeli ödeyerek satın aldıkları ürünlerin ambalajlarını iade etmeleri karşılığında bu bedeli geri almalarını sağlayan mekanizma, atık oluşumunu azaltmayı ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Toplanan 4,5 milyona yakın ambalajın bu denli kısa sürede toplanmış olması, sistemin işleyişindeki etkinliği ve halkın projeye olan güçlü desteğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Bu başarı, Türkiye'nin atık yönetimi ve geri dönüşüm kapasitesinin artırılması yönündeki kararlılığını pekiştirmektedir. Geri dönüştürülen her ambalajın, yeni ürünlerin üretimi için gereken hammadde ihtiyacını azaltması ve enerji tasarrufuna katkı sağlaması bakımından büyük çevresel ve ekonomik faydalar barındırmaktadır. Sistemin yaygınlaşması ve toplanan ambalaj sayısının artmasıyla birlikte, Türkiye'nin sürdürülebilir çevre hedeflerine ulaşma yolunda önemli adımlar atmaya devam edeceği öngörülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.