**Depozito Yönetim Sistemi ile İlk Günde 1,5 Milyon İçecek Ambalajı Toplandı**
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde devreye alınan Depozito Yönetim Sistemi (DYS) kapsamında önemli bir başlangıç yapıldığını duyurdu. Bakan Kurum'un yaptığı açıklamaya göre, sistemin aktifleştiği ilk gün olan 1 Temmuz'da, Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) makineleri aracılığıyla toplam 1,5 milyon adet içecek ambalajı başarıyla toplandı. Bu veri, çevre bilincinin artırılması ve geri dönüşüm faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla kurulan sistemin vatandaşlar nezdinde hızla karşılık bulduğunu gösterdi.
Depozito Yönetim Sistemi'nin dijital entegrasyonu da büyük ilgi gördü. Sistemin mobil platformu olan "DOA dijital uygulaması"nı 1 Temmuz tarihi itibarıyla indiren kullanıcı sayısının 649 bin 244'e ulaştığı bildirildi. Bu yüksek katılım, depozito iade süreçlerinin dijitalleşerek kolaylaştırılması hedefinin ilk günden önemli bir başarıya ulaştığını ve vatandaşların bu yöndeki teknolojik çözümlere adaptasyon hızını ortaya koydu.
Söz konusu Depozito Yönetim Sistemi, tek kullanımlık içecek ambalajlarının toplanarak geri dönüşüme kazandırılması, böylece doğal kaynakların korunması ve çevresel kirliliğin azaltılması hedefini taşımaktadır. Sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye'nin atık yönetiminde döngüsel ekonomiye geçiş sürecinin hızlanması ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında önemli bir adım atıldığı belirtilmektedir.