SON DAKİKA | DOA Sistemi'nde Toplu İadeler İçin Sayma ve Doğrulama Merkezleri Kuruldu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi kapsamında önemli bir adım atıldı. Bakanlıkça yapılan açıklamaya göre, sistem içerisinde yüksek hacimli toplu ambalaj iadelerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesi amacıyla Türkiye genelinde "Sayma ve Doğrulama Merkezleri" hayata geçirildi. Bu yeni merkezler, depozitolu ambalajların geri dönüşüm sürecinde operasyonel kapasiteyi ve verimliliği artırmayı hedeflemektedir.
DOA Sistemi, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ambalaj atıklarının toplanması, geri dönüştürülmesi ve kaynak verimliliğinin artırılması amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır. Özellikle büyük ölçekli işletmeler, kurumlar veya yoğun tüketim noktalarından kaynaklanan toplu ambalaj iadeleri, sistemin ilk aşamalarında operasyonel süreçlerde bazı zorluklara neden olabilmekteydi. Kurulan Sayma ve Doğrulama Merkezleri ile bu tür yüksek hacimli iadelerin sayım, sınıflandırma ve doğrulama süreçlerinin standartlaştırılması, hızlandırılması ve güvenilirliğinin artırılması amaçlanmaktadır.
Yeni kurulan bu merkezlerin, DOA Sistemi'nin genel etkinliğini artırarak depozitolu ambalajların geri dönüşüm oranlarına olumlu katkı sunması beklenmektedir. Ambalaj atıklarının ekonomiye yeniden kazandırılması ve çevresel sürdürülebilirliğin desteklenmesi hedefleri doğrultusunda atılan bu adım, sistemin gelecekteki işleyişine ivme kazandıracaktır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sayma ve Doğrulama Merkezleri aracılığıyla depozito iade süreçlerinde şeffaflığı ve güvenilirliği en üst düzeye çıkarmayı hedeflemektedir.