Yapay zeka destekli eğitim araçları pazarı hızla büyürken, bu teknolojilerin öğrenci gelişimi üzerindeki etkileri tartışılıyor. İngiltere'de dezavantajlı öğrenciler için umut vaat eden sistemler, bilişsel tembellik ve veri gizliliği gibi riskleri de beraberinde getiriyor.
Yapay zeka tabanlı özel ders araçları, eğitim dünyasında hızla yaygınlaşıyor. Sektörel tahminlere göre, bu pazarın 2025 yılındaki 2 milyar dolarlık hacminin 2033 yılına kadar 17,7 milyar doların üzerine çıkması öngörülüyor. İngiltere hükümeti, özellikle maddi imkanları kısıtlı olan ailelerin çocuklarına destek olmak amacıyla eğitim teknolojisi firmalarını sınıflara yönelik araçlar geliştirmeye teşvik ediyor. Bu stratejiyle yaklaşık 450 bin dezavantajlı öğrencinin eğitim kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Günümüzde piyasada basit sohbet robotlarından, müfredatla entegre çalışan Akıllı Özel Ders Sistemlerine (ITS) kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Gelişmiş sistemler, öğrenciye doğrudan yanıt vermek yerine ipuçları sunarak öğrenme sürecini desteklemeyi ve uygunsuz içerik risklerini minimize etmeyi amaçlıyor.
Teknolojinin başarısı konusunda uzmanlar arasında henüz tam bir fikir birliği yok. İngiltere'de gerçekleştirilen bir araştırmada, öğretmenlerin üçte ikisi öğrencilerin yazma ve problem çözme yeteneklerinde gerileme olduğunu bildirdi. Ayrıca, yapay zeka araçlarının yoğun kullanımı ile eleştirel düşünme becerileri arasında ters bir ilişki olduğu belirlendi. Hızlı cevap alma alışkanlığının, çocuklarda uzun vadede bilişsel tembelliğe yol açabileceği ve derin düşünme süreçlerini engelleyebileceği vurgulanıyor.
Yapay zekanın, insan öğretmenlerin sunduğu empati ve sosyal destek mekanizmalarını taklit etmekte yetersiz kaldığı belirtiliyor. Çocukların bu sistemlere aşırı güven duyması veya onları arkadaşı gibi görmesi, akran ilişkilerini zayıflatma riski taşıyor. Güvenlik tarafında ise, sistemlerin topladığı ses kayıtları, performans verileri ve kişisel bilgilerin gizliliği ile yaşa uygun olmayan içeriklere maruz kalma ihtimali ciddi riskler arasında yer alıyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Yapay zekâ destekli ders uygulamaları hızla yaygınlaşıyor
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.