Elektrikli araç şarjında tarihi tüketim rekoru

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
7a57230c1762564c2dc143c6440e1ea253fb6ac4a449204e736c047eda549f73.webp

Türkiye'de elektrikli araç şarj tüketimi temmuz ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Hızlı şarj noktaları ve yeşil enerji kullanımı sektördeki büyümeyi destekledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından paylaşılan güncel veriler, Türkiye'deki elektrikli araç şarj ağının hızla genişlediğini ve tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ortaya koydu. Temmuz ayı içerisinde elektrikli araçların şarj edilmesi amacıyla toplam 89 bin 947 megavatsaat elektrik kullanıldı. Bu rakam, aylık bazda bugüne kadar kaydedilen en yüksek tüketim miktarı olarak kayıtlara geçti.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında tüketim miktarında yaklaşık yüzde 97 oranında bir artış gözlemlendi. Haziran ayına göre ise yüzde 24'lük bir yükseliş yaşandı. Temmuz ayı boyunca ülke genelindeki istasyonlarda 3,33 milyon civarında şarj işlemi gerçekleştirildi. Veriler, kullanıcıların özellikle hızlı şarj noktalarına yöneldiğini kanıtladı. Toplam şarj noktalarının yüzde 44'ünü oluşturan DC hızlı şarj üniteleri, toplam tüketimin yüzde 84,94'ünü ve toplam işlem sayısının yüzde 79,08'ini üstlendi.

Sektördeki çevreci dönüşüm de dikkat çekici boyutlara ulaştı. Temmuz ayındaki şarj işlemlerinin yüzde 65'i, YEK-G belgeli yeşil şarj istasyonlarında yapıldı. Bu durum, her üç şarj işleminden ikisinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklendiğini gösterdi. Türkiye'nin şarj altyapısı son iki buçuk yılda dört kat büyüyerek temmuz sonu itibarıyla 46 bin 665 noktaya ulaştı.

Tüketimin coğrafi dağılımında ise büyükşehirler başı çekti. İstanbul, toplam tüketimin yaklaşık yüzde 23'ünü tek başına gerçekleştirerek listenin ilk sırasında yer aldı. İstanbul'u sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya takip etti. Bu beş il, Türkiye genelindeki toplam tüketimin yarısından fazlasını tek başına karşıladı. EPDK, şarj hizmetlerine dair anlık verilerin ve fiyatların Şarj@TR mobil uygulaması üzerinden takip edilebileceğini hatırlattı.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

2027-2029 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın Eylül ayında açıklanması hedefleniyor. Bütçe hazırlıkları ise eş zamanlı olarak devam ediyor.

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?