- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 4,102
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Emeklilere yönelik ÖTV'siz araç alımına ilişkin kanun teklifi henüz yasalaşmadı. TBMM'deki yasama süreci devam eden düzenleme hakkında resmi bir uygulama bulunmuyor.
Türkiye'de emekli vatandaşların gündeminde yer alan ÖTV'siz araç alımına yönelik düzenlemelerle ilgili belirsizlik devam ediyor. Kamuoyunda geniş yer bulan ve emeklilere özel vergi muafiyeti getirmesi beklenen kanun teklifi, henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yasalaştırılmadı. Bu nedenle, emekliler için halihazırda yürürlükte olan herhangi bir ÖTV muafiyeti uygulaması bulunmuyor.
Yasama süreci devam eden teklifin resmiyet kazanabilmesi için öncelikle Meclis genel kurulunda kabul edilmesi, ardından Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Süreç tamamlanmadan herhangi bir hak veya uygulama hayata geçmeyecek.
Henüz kesinleşmemiş olan kanun teklifi taslaklarında, emeklilerin araç alımında uyması gereken bazı temel kurallar öne çıkıyor. Bu kurallar arasında en dikkat çekeni, satın alınan aracın beş yıl boyunca satılamaması veya devredilememesi şartıdır. Ayrıca, düzenlemenin kapsamına girecek araçların yerli üretim kriterlerini karşılaması gerektiği belirtiliyor.
Kamuoyunda Togg, Fiat, Renault, Hyundai ve Toyota gibi markaların kapsama dahil edilebileceğine dair çeşitli iddialar yer alsa da, bu bilgiler resmi bir nitelik taşımıyor. Hangi marka ve modellerin muafiyetten yararlanabileceği, kanun teklifinin yasalaşmasının ardından hazırlanacak ikincil mevzuat ve yönetmeliklerle netlik kazanacak. Yetkililer, vatandaşların resmi olmayan bilgilere itibar etmemesi gerektiğini ve sürecin ilerleyişinin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. Düzenleme yasalaştığı takdirde, kapsam ve şartlar kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılacaktır.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ordusuna yönelik iddialarına Tahran'dan sert yanıt geldi. İranlı yetkililer, ABD'nin hatalı istihbarat verileriyle yanlış hesaplamalar yaptığını savundu.