Neler yeni

EPDK'dan enerji sektörüne AR-GE ve patent desteği

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
517269719b27e624df1924205250f1a3db4a222dbd54de18d7b74035981aa2a3.webp

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerine yönelik destek kapsamını genişletti. Yeni düzenleme ile patent başına 1,5 milyon liraya kadar ek bütçe imkanı getirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik ve doğal gaz dağıtım sektöründeki araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, dağıtım şirketlerinin AR-GE bütçelerinden karşılanabilecek harcama kalemleri yeniden tanımlandı.

Düzenlemenin en dikkat çeken maddesi, AR-GE projeleri sonucunda alınan patentlere yönelik sağlanan finansal destek oldu. Onaylı projeler kapsamında alınan patentler için, proje bütçesinin yüzde 5'ini aşmamak kaydıyla patent başına 1 milyon 500 bin liraya kadar ek ödeme yapılabilecek. Bu tutarın hesaplanmasında 2026 Temmuz TÜFE değeri baz alınacak ve patentin alındığı ayın verilerine göre güncelleme yapılacak.

Yeni usul ve esaslar çerçevesinde, şirketlerin AR-GE bütçelerinden karşılanabilecek giderlerin kapsamı oldukça geniş tutuldu. Bu kapsamda;

desteklenebilir harcamalar arasına dahil edildi. Ayrıca, dağıtım şirketlerinin tarife uygulama dönemindeki AR-GE bütçelerinin yüzde 10'una kadar olan harcamalar da bu bütçeden karşılanabilecek.

ÜR-GE faaliyetlerine ilişkin başvuruların, sonuç raporunun sunulmasından itibaren 3 ay içinde yapılması zorunlu kılındı. Harcama hesaplamalarında ise enflasyonist etkileri dengelemek amacıyla TÜFE endeksli bir yöntem benimsendi. Buna göre, bütçe teklifleri ve fiili harcamalar, ilgili işlemin yapıldığı aydan bir önceki aya ait TÜFE değerleri dikkate alınarak hesaplanacak. Komisyon onayını takiben başlayacak olan projelerde, kurum tarafından sağlanan diğer desteklerin üzerindeki giderler de proje bütçesinin desteklenmeyen kısımlarıyla sınırlı olmak üzere AR-GE bütçesinden karşılanabilecek.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Elektrik ve doğal gaz şirketlerini ilgilendiriyor! EPDK'dan yeni düzenleme: Patent başına 1,5 milyon TL'lik destek

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?