AK Parti'nin çeyrek asrı, demokratik meşruiyetin güçlenmesi ve teknoloji odaklı yatırımlarla Türkiye'yi küresel bir aktör konumuna taşıma hedefiyle özetlendi. 15 Temmuz darbe girişimi, bu sürecin kritik bir sınavı olarak vurgulandı.
Başkan Erdoğan, AK Parti'nin 25. kuruluş yıldönümünde Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya dergisine uzun bir makale kaleme aldı. Makalede, partiye 25 yıl önce "ortak umut" olarak doğduğunu ve Türkiye'nin geleceğini yeniden şekillendirecek bir yürüyüş başlattığını belirtti.
Erdoğan, 14 Ağustos 2001 tarihine atıfta bulunarak o dönemde Türkiye'nin hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve milletin en büyük güvence olduğunu vurguladı. Parti tarihinin çeyrek asrının, demokratik meşruiyetin güçlenmesi, devlet hizmet kapasitesinin artması ve toplumun kamusal hayata katılımının genişlemesiyle eşleştiğini ifade etti.
15 Temmuz darbe girişiminin, sivil siyasetin güçlenmesi ve demokrasinin kökleşmesi açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu hatırlattı. Eğitim, sağlık, ulaştırma, enerji ve sosyal politikalarda gerçekleştirilen yatırımların dönüşümün temelini oluşturduğunu ekledi.
Savunma sanayiinde ve ileri teknolojide atılan adımların dışa bağımlılığı azalttığını ve milli üretim kapasitesini artırdığını belirtti. İnsansız hava araçları, milli muharip uçağı KAAN, savaş gemileri ve hava savunma sistemleri bu ilerlemenin örnekleri olarak gösterildi.
TOGG otomobili, uzay programı, nükleer enerji yatırımları ve Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın yeni özgüvenin sembolleri olduğunu dile getirdi.
Erdoğan, önümüzdeki dönemde yapay zekâ, yarı iletken ve yüksek katma değerli üretim alanlarında yeni bir sıçrama hedeflendiğini açıkladı. Dış politikada ise Türkiye'nin çok kutuplu uluslararası sistemde etkin bir aktör olma stratejisini benimsediğini vurguladı.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.