Neler yeni

Erdoğan'dan F-35 ve Bölgesel Savunma Paktı Açıklaması

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Katılım
26 May 2026
Mesajlar
5,830
Tepkime puanı
0
Puanları
0
0eb33bba679af9d57f9f5ec05c8cba3949659861ec8432e8283c26495f58c3c5.webp


Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'tan F-35 programına dönüş sözü aldığını ve bu sözün tutulmasını beklediğini ifade etti. Ayrıca Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan savunma anlaşmasının önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Cezire Arabic kanalına verdiği özel röportajda dış politika ve savunma sanayii konularında önemli mesajlar verdi. Erdoğan, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına geri dönmesi hususunda ABD Başkanı Donald Trump'tan söz aldığını belirterek, bu taahhüdün yerine getirilmesini beklediklerini vurguladı.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında 7 Ağustos tarihinde Mekke'de imzalanan Ortak Savunma Anlaşması'na değinen Erdoğan, bu paktın kolektif savunma açısından kritik bir mesaj taşıdığını belirtti. Anlaşma uyarınca, taraflardan herhangi birine yönelik dış saldırı, üç ülkeye birden yapılmış sayılacak. Erdoğan, bu savunma mekanizmasının ilerleyen dönemlerde genişletilebileceğini ve Mısır'ın da pakta dahil olabileceğini ifade etti.

Avrupa Birliği ile ilişkilere dair değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, birliğin Türkiye'yi kabul etme konusunda istekli olmadığını belirterek, AB üyeliğinin artık Ankara için bir öncelik taşımadığını dile getirdi. Erdoğan, bu durumun Avrupa açısından bir kayıp olacağını savundu.

Bölgesel krizlere de değinen Erdoğan, Türkiye'nin Suriye, Gazze ve Lübnan'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Suriye'de istikrarın tesisi için elinden geleni yapacağını söyleyen Erdoğan, bölgeye bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı. Gazze'deki insani duruma dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin desteğinin süreceğini vurguladı. Ayrıca Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimin sona ermesinin ve boğazın açık kalmasının bölge barışı için öncelikli olduğunu ifade etti.

Erdoğan, Lübnan'daki çatışmaların durdurulması konusunda ABD'nin sorumluluğuna işaret ederek, Trump ile yaptığı görüşmelerde bu konunun gündeme geldiğini hatırlattı. Sudan ve Libya ile olan ilişkilerin de istikrarlı bir şekilde devam edeceğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin bölgedeki komşularını krizlerle baş başa bırakmayacağını yineledi.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
 

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?
    Üst