Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılında halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak görevde 12 yılı tamamladı. Bu süreçte yönetim sistemi değişirken savunma sanayii ve dış politikada önemli adımlar atıldı.
Türkiye'de 2007 yılındaki anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinin yolu açıldı. Bu sürecin ilk meyvesi olarak 10 Ağustos 2014'te sandığa giden seçmenler, oyların yüzde 51,79'unu alan Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak belirledi. Erdoğan, bu seçimde yaklaşık 21 milyon oy alarak göreve başladı.
Türkiye'nin yönetim yapısı, 16 Nisan 2017'de yapılan referandumla yeniden şekillendi. Halkın yüzde 51,41 oranında onay verdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 27 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni sistemin ilk seçimleri 24 Haziran 2018'de yapıldı ve Erdoğan bu sistemin de ilk Cumhurbaşkanı oldu. 2023 yılında gerçekleştirilen seçimlerin ikinci turunda ise yüzde 52,16 oy oranıyla yeniden seçilerek yeni sistemdeki ikinci dönemine başladı.
Görev süresi boyunca Türkiye, savunma sanayisinde küresel bir aktör haline gelerek üretim kapasitesi bakımından dünyadaki ilk 15 ülke arasında yer aldı. Dış politikada ise Rusya-Ukrayna Savaşı ve Gazze'deki saldırılar gibi krizlerde aktif diplomasi yürütülürken, Azerbaycan'ın Karabağ zaferine güçlü destek verildi. Ayrıca, Suudi Arabistan ve Pakistan ile Mekke'de imzalanan üçlü savunma anlaşmasıyla bölgesel güvenlik iş birliği hedeflendi.
Yurt içinde 6 Şubat 2023'te meydana gelen büyük depremlerin ardından yürütülen çalışmalarda, bölgede 455 binin üzerinde bağımsız konutun inşası tamamlandı. Güvenlik alanında ise "Terörsüz Türkiye" vizyonu çerçevesinde adımlar atıldı. Bu kapsamda kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Democrasisi Komisyonu'nun çalışmaları sürerken, toplumsal bütünleşmeyi güçlendirmeyi amaçlayan kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edildi.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görevde 12 yılı tamamladı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.