Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Erzurum'da son beş yılda ayçiçeği ekim alanları ve üretici sayısı hızla artarak Türkiye üretimindeki payı yüzde 11'e ulaştı. Sulama imkanlarının genişlemesi ve makineleşme, bölgedeki verimliliği doğrudan destekledi.
Erzurum, tarım ve hayvancılık faaliyetlerindeki geleneksel yapısını modern tarım teknikleriyle birleştirerek ayçiçeği üretiminde önemli bir merkez haline geldi. Son beş yıllık süreçte sulama altyapısının güçlendirilmesi ve tarımsal makineleşmenin yaygınlaşması, çiftçilerin yüksek pazar değerine sahip olan ayçiçeğine olan ilgisini artırdı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, 2021 yılında 21 bin dekar olan ayçiçeği ekim alanı, 2026 yılı itibarıyla 115 bin dekara yükseldi. Bu genişleme, üretim miktarlarına da doğrudan yansıdı. 2021 yılında 3 bin 600 ton seviyesinde kalan üretim, 2026 yılında 36 bin tona ulaşarak büyük bir sıçrama kaydetti. Aynı dönemde ayçiçeği tarımıyla uğraşan çiftçi sayısı da 980'den 3 bin 210'a çıkarak bölge ekonomisi için önemli bir istihdam alanı oluşturdu.
Erzurum'un Türkiye genelindeki ayçiçeği üretim payı, 2021 yılında yüzde 2,23 iken 2026 yılında yüzde 11 seviyesine yükseldi. İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, toprak yapısının hastalık ve zararlılar açısından temiz olmasının verimliliği artırdığını vurguladı. Kenger, Devlet Su İşleri tarafından hayata geçirilen sulama tesislerinin, ürün çeşitliliğini ve rekolteyi destekleyen en temel faktörlerden biri olduğunu ifade etti.
Hasat döneminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, biçerdöver kontrollerini titizlikle sürdürüyor. 23 personelden oluşan 10 ayrı ekip, sahadaki çalışmaları denetleyerek verim kaybının önüne geçmeyi hedefliyor. Yetkililer, sulanabilir tarım alanlarının daha da genişletilmesiyle birlikte Erzurum'un ayçiçeği üretimindeki payının önümüzdeki yıllarda daha da artabileceğini öngörüyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Erzurum ayçiçeği üretiminde atağa kalktı: Türkiye üretiminin yüzde 11'ini karşılıyor
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.