Neler yeni

Erzurum'un Kültürel Mirası Turizme Kazandırılmalı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
568e7697e5cc34de2977389eee70519888524f968faf447dd1b29e1682dbe00a.webp

TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, şehrin kültürel değerleri olan Aşık Kerem, Yunus Emre, Dede Korkut ve Köroğlu'nun turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı. Bu isimlerin yeni nesillere aktarılması için yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının daha aktif rol alması çağrısında bulundu.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, şehrin sahip olduğu somut olmayan kültürel mirasın turizm potansiyeline dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Ertaş, Aşık Kerem, Yunus Emre, Dede Korkut ve Köroğlu gibi Türk dünyasının ortak değerlerinin Erzurum ile olan tarihsel bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Erzurum'un kültürel zenginliklerini ön plana çıkarmak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, 2025 Turizm Başkenti etkinlikleri süresince Aşık Kerem hikâyelerinin anlatıldığını belirten Ertaş, yönetim kurulu üyesi Selim Adım tarafından hazırlanan Âşık Kerem Erzurum’da adlı kitabın yayımlandığını hatırlattı. Ayrıca, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Kerem ile Aslı'nın buluştuğu noktaya dikilen anıtın, bu kültürel mirası yaşatma adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Köroğlu'nun Türk destan geleneğindeki merkezi konumuna değinen Ertaş, bu destanın Anadolu'dan Türkistan'a kadar geniş bir coğrafyada yaşatıldığını belirtti. Erzurum'un bu gelenekteki yerine dikkat çeken Ertaş, "Barlarımızdan birinin adı Köroğlu Barı'dır" diyerek şehrin sözlü kültüründeki derinliğe işaret etti. Dede Korkut hikâyelerinin coğrafi sınırlarının da Erzurum merkezli olduğunu ifade eden Ertaş, Avnik Kalesi gibi yapıların bu hikâyelerde önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi.

Yunus Emre'nin Erzurum'daki varlığına dair tarihsel izleri süren Ertaş, Tuzcu kabristanında bulunan kabirlerin Yunus Emre ve hocası Taptuk Emre'ye ait olduğunu belirtti. Şehirdeki köy isimlerinin de bu tarihsel bağları desteklediğini savunan Ertaş, yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu isimleri yaşatmak için sürekli etkinlikler düzenlemesi gerektiğini ifade etti. Ertaş, bu değerlerin yeni nesillere aktarılmasının şehir kültürünün canlı tutulması açısından hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

TDED Şube Başkanı Murat Ertaş: "Aşık Kerem, Yunus Emre, Dede Korkut Ve Köroğlu Erzurum’un somut olmayan kültür varlıklar

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?