Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, katıldığı bir üniversite etkinliğinde öğrenciler tarafından protesto edildi. Öğrenciler, yabancı öğrencilere yönelik harç politikalarını ve hükümetin dış politikasını eleştirdi.
Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Yeni Sorbonne Üniversitesi'nde düzenlenen La Fabrique de la Diplomatie etkinliği, Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile öğrencileri karşı karşıya getirdi. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen oturumda söz alan bir öğrenci, Bakan Barrot'ya yönelik sert eleştirilerde bulundu.
Öğrenci, hükümetin izlediği politikaların Fransa'nın yeniden silahlanmasını teşvik ettiğini ve ulusalcı bir propaganda içerdiğini savundu. Özellikle yabancı öğrencilere yönelik uygulanan yüksek harç bedellerine tepki gösteren öğrenci, bu durumun öğrencileri Fransız üniversitelerinden uzaklaştırmayı amaçladığını iddia etti. Konuşmasında hükümetin, bütçe açığından yabancı öğrencileri sorumlu tuttuğunu öne süren öğrenci, üniversitelerin herkese açık olması gerektiğini vurguladı.
Protesto sırasında salondaki diğer öğrenciler de "Yabancı öğrenciler olmadan eğitim dönemi başlayamaz" sloganlarıyla destek verdi. Öğrenci, Fransa'nın İsrail ile olan ilişkilerine ve Filistin meselesindeki tutumuna da değinerek, hükümetin politikalarını eleştirdi.
Bakan Barrot ise gelen eleştirilere karşı çıkarak, fikir ayrılıklarının doğal olduğunu ancak herkesin Fransız üniversitelerinde hoş karşılandığını belirtti. Harç artışlarının bütçe kısıtlamaları nedeniyle zorunlu bir karar olduğunu savunan Barrot, üniversitelerin tüm Fransızlara ait olduğunu ifade etti. Fransa'nın emperyalist emelleri olmadığını savunan Bakan, askeri harcamaların savunma amaçlı olduğunu dile getirdi. Filistin meselesine ilişkin ise Fransa'nın insani yardım konusunda aktif rol oynadığını belirterek suçlamaları reddetti.
Fransa'da mevcut düzenlemelere göre, Avrupa Birliği dışından gelen yabancı öğrencilerin devlet üniversitelerinde eğitim alabilmeleri için lisans düzeyinde yaklaşık 2 bin 900, yüksek lisans düzeyinde ise yaklaşık 4 bin avro harç ödemeleri gerekiyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.