Neler yeni

Gazze'de insani kriz: Temel ihtiyaçlara erişim engelleniyor

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
6298708fddcd095b244b5bfb55fd3cbbd05eb61927801568383ac078ab96b336.webp

Sınır Tanımayan Doktorlar yetkilisi Ozan Ağbaş, Gazze'deki insani durumun yapısal kısıtlamalar nedeniyle ağırlaştığını ifade etti. Bölgedeki tıbbi malzeme ve su erişimi üzerindeki engellerin yaşamı tehdit ettiği belirtiliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Filistin Acil Durumlar Koordinatörü Ozan Ağbaş, Gazze'deki insani tablonun ateşkes söylemlerine rağmen giderek daha vahim bir hal aldığını açıkladı. Ağbaş, bölgede yaşananları sessiz bir soykırım olarak nitelendirerek, can kayıplarının yalnızca doğrudan saldırılardan değil, sağlık hizmetlerine ve temiz suya erişimdeki sistematik engellerden kaynaklandığını belirtti.

İsrail hükümetinin askeri amaçlarla kullanılabileceği gerekçesiyle uyguladığı çift kullanımlı ürünler listesi, insani yardım faaliyetlerini felç ediyor. Bu kısıtlamalar kapsamında tekerlekli sandalyeler, antibiyotikler ve su arıtma ekipmanları gibi hayati öneme sahip malzemelerin bölgeye girişine izin verilmiyor. Ağbaş, bu durumun kronik hastaların tedavisini imkansız hale getirdiğini ve sağlık sistemini çöküşe sürüklediğini ifade etti.

Gazze'yi fiilen ikiye bölen ve İsrail ordusunun kontrolünde bulunan sarı hat, insani yardım kuruluşlarının hareket alanını ciddi şekilde daraltıyor. Yaklaşık iki milyon insanın sıkıştığı bu dar alanda, yardım kamyonlarının geçişi için alınan özel izinler çoğu zaman reddediliyor. Ayrıca, bölgedeki yardım çalışanları hem saldırı riskiyle karşı karşıya kalıyor hem de sürekli bir gözetim ve baskı altında tutulduklarını bildiriyor.

Ağbaş, Gazze'nin insani yardım sektörü için bir mezarlığa dönüştüğünü belirterek, uluslararası insancıl hukukun bölgede tamamen göz ardı edildiğini vurguladı. Gece saatlerinde yapılan ani tahliye uyarıları ve genişleyen işgal hattı, sivillerin yaşam alanlarını sürekli daraltarak insani krizi derinleştirmeye devam ediyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Ozan Ağbaş anlattı: "Gazze’de sessiz bir soykırım yaşanıyor"

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?